Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

"Capul plecat sabia nu-l taie", sintetizează LA Times filosofia de viaţă a românilor

Monday, 26 October 2009, 10:38 Sursă: NewsIn

Cotidianul american Los Angeles Times dedică un amplu articol României, cu titlu "Ambivalenţa indusă de amnezie a României", în care criticile Hertei Muller şi realitatea întâlnită de jurnaliştii americani converg. "Refuzând să îşi confrunte trecutul, naţiunea est-europeană îşi lasă viitorul nesigur", este ideea care traversează întregul reportaj.  

"În urmă cu trei săptămâni, când comitetul Nobel a acordat premiul pentru literatură scriitoarei române Herta Muller, i-a lăudat portretele fictive neclintite ale vieţii zilnice în dictatură din România comunistă. Ceea ce nu au menţionat a fost critica continuă non-fictivă pe care aceasta o face conducătorilor României postcomuniste", îşi încep jurnaştii americani articolul. 

La doar câteva zile de la câştigarea Nobelului, Herta Muller, care acum trăieşte în Germania, şi-a criticat ţara de baştină pentru că nu s-a rupt de trecutul comunist. "Două decenii după căderea lui Ceauşescu, 40% dintre persoanele aflate la putere în România contemporană sunt veterani ai Securităţii, poliţia secretă a erei comuniste", este citată Muller în articol.

În urmă cu doi ani, Herta Muller a publicat un eseu caustic într-un ziar din Frankfurt acuzând ţara din care s-a refugiat în 1987 de amnezie colectivă. Potrivit eseului, "în România, cu toţii se prefac că trecutul a dispărut în aer. Această amnezie permite mentalităţii învechite să funcţioneze prin noi metode".

"În urmă cu o săptămână, ca oaspete al guvernului României, am vizitat Bucureştii pentru prima oară din 1998 şi nu m-am putut abţine să nu mă gândesc la critica lui Muller. Am văzut cât s-au schimbat lucrurile în ultimii zece ani - o calitate a vieţii mai bună pentru câţiva norocoşi, aglomeraţie în trafic mai mare şi o creştere a numărului persoanelor care vorbesc engleza". Aceasta este radiografia pe care jurnaliştii americani o fac unei Românii intrată pe drumul democratizării cu mari aspiraţii, "dorinţa de a se alătura Uniunii Europene şi NATO, un vis care a derivat din insistenţele românilor de a fi latini şi vestici şi din dorinţa ridicată de a-şi ridica standardul de viaţă".

Jurnaliştii americani au vorbit cu românii, iar concluzia pe care o desprind este că România de acum este încremenită. Nimeni nu vrea să îşi asume schimbarea, tinerii vor să emigreze, iar cei maturi se complac în fatalism. Concluzia jurnaliştilor este în ton cu critica severă a Hertei Muller: românii nu îşi asumă istoria, iar fără memorie socială şi asumare critică a trecutului, viitorul însuşi este suspendat.

"Rezultatele sondajelor confirmă spusele Hertei Muller. Neglijarea confruntării cu trecutul comunist şi reconfigurarea vechilor structuri de puteri mai degrabă decât crearea unora noi nu numai că nasc cinismul, dar lasă electoratul nesigur de natura responsabilităţii sale de cetăţean într-o democraţie. "Capul plecat sabia nu-l taie", potrivit unui proverb românesc vechi. La 20 de ani de la revoluţie unii români încă se luptă cu impulsul fatalist. Rămâne de văzut dacă restul concetăţenilor lor vor ridica vreodată capul", concluzionează jurnalistul american.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri