Bobby Păunescu nu va elimina din "Francesca" cele două replici incriminate de politicienii italieni

Thursday, 10 September 2009, 14:20 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET
Bobby Păunescu spune că, deocamdată, nu va renunţa la nicio secvenţă a filmului şi nici nu va rescrie cele două replici care i-au atras oprobiul unor politicieni italieni.

"Francesca", care a fost oprit de la difuzare în cinematografele din Veneţia,  include replici dure la adresa primarului Veronei, Flavio Tosi şi a deputatei Alessandra Mussolini. Unul dintre personaje, tatăl Francescăi, care încearcă să o convingă pe acesta să nu emigreze în Italia, o taxează pe nepoata fostului dictator italian drept o "o târfă care vrea să îi omoare pe toţi românii". Cea de-a doua replică incriminată face referire la primarul oraşului Verona, în termeni ca "primar de rahat".

Filmul "Francesca", cu scenariul şi regia semnate de Bobby Păunescu, a fost prezentat pentru public, joi, la Veneţia, primind aplauze din partea publicului.

Ideea filmului, potrivit lui Bobby Păunescu, a venit după uciderea Giovannei Reggiani la Roma, pe 30 octombrie 2007, de românul Romulus Mailat. "La nivel personal, am simţit că trebuie să fac ceva, deoarece sunt pe jumătate italian, am crescut la Milano", spune Păunescu.

"Am făcut filmul pentru a arăta care era reacţia în România, iar imaginea este destul de onestă, având în vedere că este un punct de vedere subiectiv. Personajele au un punct de vedere pozitiv despre Italia, care este, pentru mulţi români, un pământ al promisiunilor, doar câteva voci, minoritare, au o perspectivă negativă şi bine definită, aşa cum este tatăl Francescăi, cel în gura căruia este pusă remarca la adresa Alessandrei Mussolini", explică Păunescu, pentru care povestea filmului nu are nicio legătură cu cei doi politiceini care, spune regizorul, nici măcar nu au văzut filmul.

După proiecţia de la festival, "Francesca" ar fi trebuit să ruleze în două cinematografe locale, aşa cum se întâmplă cu toate filmele prezentate în cadrul festivalului, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Decizia a fost luată de responsabilul local al Circuitului Cinematografic din Veneţia, după ce casa de distribuţie a filmului,  Fandango, ar fi fost avertizată asupra replicilor calomniatoare din film.

Pe numele lui Bobby Păunescu, regizorul filmului, au fost depuse două plângeri penale, de către primarul Flavio Tosi şi deputata italiană Alessandra Mussolini. Primarul Veronei nu s-a arătat susprins de decizia de a opri de la difuzare filmul, reiterând intenţia de a continua procesul contra lui Păunescu.

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri