Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Băsescu, pârât de PSD la Comisia Europeană, pentru că timorează jurnaliştii

Wednesday, 23 September 2009, 10:25 Sursă: NewsIn

Cătălin Ivan, membru al Comisiei Parlamentului European pentru cultură şi educaţie, a  făcut referire, în scrisoarea sa, la comportamentul repetat al preşedintelui român Traian Băsescu, precum şi la acţiuni ale premierului italian Silvio Berlusconi, considerând că aceste comportamente transmit un mesaj greşit europenilor, care văd în reprezentanţii lor inclusiv modele morale.
Jurnaliştii se simt intimidaţi de "lipsa de protecţie împotriva acestui gen de abuz" şi se tem de eventualele riscuri suplimentare la care se expun, se arată în scrisoarea  adresată comisarilor europeni Margot Wallstrom şi Jacques Barrot, document care citează apelativul de "ticăloşi" folosit recent de Băsescu la adresa unor critici din presă, precum şi încercările de timorare a presei la care a recurs Berlusconi.

"Acesta este doar ultimul episod dintr-o serie lungă de comportamente similare, ca de exemplu în mai 2007, când el a sustras telefonul mobil al unei jurnaliste care îl intervieva, numind-o 'ţigancă împuţită', cu o altă ocazie, pentru că nu cunoştea răspunsul la întrebarea ce îi fusese pusă, a invitat o jurnalistă la el in birou pentru a-i arăta 'cum se face' ", este detaliat comportamentul preşedintelui Băsescu în scrisoarea social-democratului.

Ivan subliniază că "atitudinile de acest fel sunt inacceptabile pentru un lider, care ar trebui să reprezinte un exemplu moral şi de integritate pentru cetăţenii români, dar şi pentru cei europeni, prin statutul său de lider european".
"După spusele şi temerile exprimate de mai mulţi jurnalişti, ei se simt intimidaţi de lipsa de protecţie în faţa unor asemenea abuzuri şi ameninţaţi de absenţa oricărei acţiuni judiciare împotriva agresiunilor verbale ale preşedintelui. In aceste condiţii, ei se întreabă la ce alte riscuri se mai pot expune", punctează europarlamentarul.

Europarlamentarul consideră că executivul comunitar "ar trebui să condamne asemenea atitudini, de fiecare dată când libertatea presei este afectată, şi să avertizeze liderii politici să se abţină de la asemenea abuzuri". În mesajul lui Ivan se adaugă faptul că "această problemă nu poate fi tratată drept una naţională, a României sau a Italiei, ci una care priveşte valorile fundamentale ale comunităţii noastre, faţă de care nu putem admite niciun compromis".

Europarlamentarul PSD a semnat, de asemenea, apelul public lansat de un grup de jurişti italieni, împotriva tentativelor de intimidare a presei de către premierul italian Silvio Berlusconi, alăturându-se celorlalţi 400.000 de semnatari, printre care se numără personalităţi precum Andre Glucksmann, Gunter Grass, Luis Sepulveda, Umberto Eco.

"Atitudinea premierului italian Silvio Berlusconi este şi ea menită să intimideze şi să reducă la tăcere libertatea cuvântului scris. In Italia, a fost lansat un apel public, L´appello dei trei juristi, împotriva acestor practici, un demers care, dacă nu va fi continuat, va rămâne fără ecou", explică Ivan, care cere "punerea la zid a acestor comportamente".

Premierul italian a depus plângeri împotriva cotidienelor La Repubblica şi L'Unita, pe care le acuză de defăimare, a anunţat duminică organizaţia. Plângerea împotriva La Repubblica vizează întrebările publicate zilnic, de mai multe luni, în legătură cu scandalurile privitoare la viaţa privată a premierului. Unita este vizată de plângere pentru că l-a acuzat pe premier că ameninţă libertatea presei. Berlusconi a ameninţat cu acţiuni judiciare şi cotidianul spaniol El Pais şi săptămânalului francez Le Nouvel Observateur.  
Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri