Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Băsescu la Budapesta: Ţinutul Secuiesc nu va avea niciodată autonomie teritorială

Monday, 02 February 2009, 12:50 Sursă: NewsIn

Şeful statului a subliniat faptul că România nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minorităţi, dar, în schimb, România susţine fără rezerve drepturile individuale.

Băsescu a arătat că minorităţile recunoscute oficial în România au dreptul de a studia în limba maternă, de a-şi păstra cultura şi de a fi reprezentate politic în Parlament.

Pe de altă parte, preşedintele Băsescu a declarat că este un "susţinător fervent" al sporirii autonomiei locale în mod egal pentru toţi cetăţenii României. "Eu consider că, în mod egal, toţi cetăţenii României, indiferent de naţionalitate, au nevoie de un grad ridicat de autonomie", a declarat preşedintele.

La rândul său, preşedintele maghiar a declarat că relaţiile dintre România şi Ungaria sunt bune, dar acest fapt nu înseamnă că cele două state nu pot avea opinii diferite. Solyom a arătat că Ungaria nu pune la îndoială faptul că politica României în privinţa minorităţilor corespunde normelor europene.

Preşedintele ungar a arătat că unele state europene, precum Finlanda sau Spania, recunosc drepturi colective pentru minorităţi, iar altele, ca şi România, susţin drepturile individuale.

"În mod practic, autonomia culturală este recunoscută şi de România, diferenţa este că România nu o recunoaşte ca un drept colectiv, ci ca un drept individual", a arătat Solyom. Acesta a spus că este dreptul suveran al fiecărui stat de a recunoaşte sau nu principiul drepturilor colective, ceea ce nu înseamnă că Ungaria nu va continua să susţină autonomia teritorială a minorităţii maghiare din România în cadrul limitelor impuse de Constituţia română.

Dezbatere Realitatea.NET: Sunteţi de acord ca Ţinutul Secuiesc să primească autonomie?

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri