Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Băsescu a decis: Referendum pentru parlament unicameral pe 22 noiembrie

Thursday, 22 October 2009, 14:04 Sursă: REALITATEA.NET

"Am luat decizia să semnez decretul pentru ca referendumul să fie organizat simultan cu alegerile prezidenţiale", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a citit articolele pe care le conţine decretul pe care l-a semnat.

"Articolul 1 spune că poporul român este chemat să îşi exprime voinţa cu privire la următoarele probleme de interes naţional: trecerea la un parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 de persoane", a declarat Băsescu.

Pentru realizarea celor prevăzute la articolul 1, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU la următoarele întrebări:

1. Sunteţi de acord cu trecerea la un parlament unicameral în România?

2. Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 de persoane?

Preşedintele a amintit că Parlamentul a dat, miercuri, un aviz negativ solicitării de organizare a referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale, dar că acesta este doar consultativ.

"Am emis acest decret pentru că, timp de cinci ani, nu am reuşit să conving partidele să constituie comisia de revizuire a Constituţiei şi să treacă la revizuirea ei", a mai spus preşedintele.

În timpul campaniei pentru referendum, preşedintele a spus că va aduce foarte multe argumente în favoarea acestei soluţii "pentru că românii vor trebui convinşi să spună DA". "Una dintre minciunile care se propagă este aceea că se instaurează dictatura dacă avem un parlament cu o singură Cameră. Este o afirmaţie de natură să inducă în eroare electoratul. În UE, sunt 15 state care au parlament unicameral şi alte 12 cu parlament bicameral", a mai spus Băsescu.

Citeşte şi... Parlament unicameral vs. Parlament bicameral. Află diferenţele dintre cele două forme ale Puterii legislative 

Băsescu: Nu se ştie când se întâlnesc Antonescu, Voiculescu şi Iliescu şi stabilesc să modifice legea


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri