Obiectivele României la summitul NATO de la Strasbourg vizează, în mod deosebit regiunea. Ne continuăm obiectivele pe care le-am avut şi la summitul de la Bucureşti. În ultimele două săptămâni a fost un efort diplomatic formidabil defăşurat atât la nivelul diplomaţilor din Ministerul de Externe, dar şi la nivelul şefilor de stat şi de Guvern cu care a fost un dialog intens pentru ca România să aibă obiectivele înscrise în documentul final al summitului.
Obiectivele noastre sunt legate de interesele noastre de securitate în regiune. În ceea ce priveşte Balcanii de Vest, obiectivul pe care-l avem este ca documentul final, declaraţia summitului să continue să incurajeze Muntenegru şi Bosnia Herţegovina, în ceea ce priveşte aspiraţiile lor euroatlantice, ceea ce înseamnă consolidarea parteneriatului pentru pace şi menţinerea deschisă a porţii NATO pentru Bosnia Herţegovina
Muntenegru.
Tot în ceea ce priveşte Balcanii de Vest, obiectivul nostru este ca Alianţa să-şi menţină neutralitatea politică faţă de Kosovo. Nu ne dorim un angajament politic, ci doar unul militar al Alianţei în ceea ce priveşte Kosovo. În ceea ce priveşte Serbia, insistăm să se continue ceea ce s-a început la Bucureşti, şi anume că, în declaraţia finală a summitului să existe un mesaj de deschidere pentru accesul Serbiei în structurile euroatlantice.
Menţinându-ne în regiune, obiectivul nostru este ca summitul să continue să menţioneze zona Mării Negre si Marea Neagră ca regiune de interes şi element strategic de securitate în interiorul politicilor de securitate a Alianţei NATO. Practic, dorim o menţinere a mesajului de la Bucureşti.
tot legat de regiune, punctul nostru de vedere este ca Alianţa trebuie să-şi menţină angajamentele de la Bucureşti faţă de Ucraina şi Georgia, cu precizarea foarte clară ca cele două ţări trebuie sa parcurgă, conştiincios, procesele de reformă a procesele de reforma şi criteriile care trebuie să fie îndeplinite în vederea accesului în Alianţă.