Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Barack Obama ia măsuri proavort

Friday, 23 January 2009, 14:37 Sursă: NewsIn

Preşedintele american Barack Obama şi-a luat joi angajamentul să apere dreptul femeilor de a face avort, o nouă demarcare clară de poziţia predecesorului său George W. Bush.

"Sunt în continuare hotărât să apăr libertatea femeilor de a alege" între a avea sau nu un copil, a declarat Obama într-un comunicat dat publicităţii la împlinirea a 36 de ani de la o decizie a Curţii Supreme privind dreptul femeilor la avort în Statele Unite.

"Împlinirea a 36 de ani de la sentinţă ne aduce aminte că această decizie nu apără numai sănătatea femeilor şi libertatea reproducerii, dar simbolizează şi un principiu mai larg: că Guvernul nu are dreptul să se amestece în afacerile de familie private", a spus el, distanţându-se din nou de poziţia predecesorului său, George W. Bush.

Obama a evocat una dintre cele mai faimoase şi mai controversate decizii ale Curţii Supreme. În 22 ianuarie 1974, Curtea Supremă a decis în dosarul "Roe versus Wade" că dreptul la viaţă privată, prevăzut în Constituţie, le garantează femeilor dreptul să avorteze. Această sentinţă este atacată constant de cei care militează împotriva avortului şi care s-au reunit inclusiv joi, pentru a protesta.

Bush adresa în mod regulat un mesaj de susţinere opozanţilor avortului în 22 ianuarie. Aceştia se tem în prezent că Obama ar putea semna un decret prin care să revină asupra politicilor lui Bush şi să permită folosirea fondurilor americane pentru finanţarea programelor internaţionale care promovează avortul sau pentru consilierea femeilor în acest sens.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri