Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Atacul asupra familiei regale din Olanda a fost fapta unui şomer disperat, scrie presa olandeză

Saturday, 02 May 2009, 12:34 Sursă: NewsIn

"Atacul pare să fi fost gestul disperat" al unui agent de securitate "devenit şomer cu puţin timp în urmă", afirma cotidianul creştin Trouw.

"În urmă cu puţin timp, m-a anunţat că a fost concediat şi că nu-şi mai putea plăti chiria" de 580 de euro, a declarat proprietarul apartamentului unde locuia atacatorul, Karst T., pentru cotidianul De Telegraaf. "Urma să dea astăzi (vineri - n.red.) cheile noului locatar", a adăugat el.

Autorul atacului, în vârstă de 38 de ani, a murit în urma rănilor în noaptea de joi spre vineri, a anunţat Parchetul Naţional, care a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la motivaţiile bărbatului.

"Sunt examinate toate posibilităţile, de la cea privind acţiunea unui singur bărbat, la una planificată care implică mai multe persoane", a explicat vineri seara poliţia, precizând însă că  "nu există nicio informaţie" cu privire la "acest ultim scenariu".

Potrivit poliţiei, pentru acest dosar "de interes naţional" au  fost mobilizaţi 250 de poliţişti. Ministerul Justiţiei şi cel de Interne au lansat o "anchetă independentă" cu privire la măsurile de securitate aplicate joi la defilarea tradiţională a familiei regale la Apeldoorn.

Cu o viteză de 100 de kilometri la oră, Karst T. a lovit un monument după ce a intrat în mulţimea reunită la Apeldoorn, în centrul Olandei, provocând moartea a şase persoane şi rănirea altor 11.

Karst T. le-a mărturisit poliţiştilor ajunşi la locul accidentului că viza convoiul regal. Potrivit Parchetului, fiind necunoscut de poliţie, justiţie şi servicii de informaţii, el nu a fost supus unui tratament psihiatric. Vecinii săi din oraşul Huissen, aflat în estul Olandei, l-au descris drept un celibatar "simpatic" şi "calm", introvertit şi "timid".

Ziua Reginei, sărbătorită la 30 aprilie în Olanda prin concerte şi târguri, a început cu tradiţionala defilare a familiei regale, organizată în acest an în oraşul Apeldoorn.

Aflată într-un autobuz, familia regală, printre care regina Beatrix (71 de ani), prinţul moştenitor Willem-Alexander (42 de ani) şi soţia sa Maxima, erau aclamaţi de sute de persoane care purtau haine sau accesorii portocalii, culoarea familiei regale, în momentul atacului.

Vineri sute de buchete de flori au fost depuse la locul incidentului, acesta fiind primul atac asupra familiei regale după asasinatul din 1584 al fondatorului dinastiei, Guillaume d'Orange.

Joi după-amiaza, într-un discurs televizat, regina Beatrix şi-a exprimat sprijinul faţă de victimele atacului: "Ce începuse ca o zi magnifică s-a încheiat printr-o oribilă dramă care ne-a şocat profund pe toţi", a declarat regina.

"Ziua Reginei nu va mai fi niciodată la fel", scriau mai multe ziare vineri, preconizând că măsurile de securitate a familiei regale vor fi intensificate. "Nu vom mai vedea niciodată o regină şi familia ei de care mulţimea se poate apropia liber", scria De Volkskrant. 

Protocolul Casei Regale a fost mereu "fără prea multe complicaţii", amintea cotidianul Trow care dădea exemplul "unei regine care se urcă pe bicicletă, dar şi una care se poate mişca printre cetăţenii săi în condiţii de securitate reduse". Atacul va avea "preţul său": "pierderea spontaneităţii", a conchis publicaţia.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri