Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Asociaţiile de locatari din Capitală se opun scoaterii reclamelor de pe blocuri

Monday, 16 March 2009, 12:47 Sursă: NewsIn

"Nu înţelegem de ce ni se bagă mâna în buzunar şi ni se iau banii care ne sunt necesari pentru reparaţia blocurilor, mai ales că e vorba de o proprietate particulară", a spus Liviu Zaman, preşedintele unei asociaţii de proprietari. El s-a declarat de acord cu eliminarea reclamelor de pe blocuri în condiţiile în care municipalitatea ar ajuta financiar asociaţiile de proprietari, pentru reparaţii şi reabilitări.

Preşedintele unei asociaţii de pe bulevardul Magheru, Dinu Gabriel, a spus că primăria de sector nu acordă sprijin asociaţiilor de proprietari. "Noi stăm într-un bloc vechi, iar primarul Chiliman nu ne dă niciun ban pentru reabilitarea termică şi seismică a clădirii, deşi avem nevoie aceşti bani".

Alţi preşedinţi de asociaţii au arătat că panourile publicitare nu strică imaginea Bucureştiului, aşa cum spun iniţiatorii proiectului, ci, dimpotrivă, o îmbunătăţesc. "Vrem să vedem balcoane unde sunt chiloţi întinşi sau să punem un panou care are un aspect plăcut?", a spus Florin Rus, preşedintele unei asociaţii de proprietari.

Preşedinţii asociaţiilor de proprietari au mai spus că în toate capitalele din lume există asemenea reclame de tip plasă, aşa-numitele mesh-uri.
În replică, unul dintre iniţiatorii proiectului, consilierul PDL Horaţiu Ţica, a menţionat că panourile publicitare din alte capitale europene sunt amplasate pe termen scurt, nu timp de câţiva ani, cum se întâmplă în Bucureşti.

Ţica a spus că organizaţiile neguvernamentale au fost cele care au cerut eliminarea reclamelor de pe blocuri, lucru confirmat de Dan Trifu, vicepreşedintele asociaţiei Eco Civica, potrivit căruia asociaţiile de locatari care vor bani îşi pot amplasa panouri luminoase deasupra blocului. Ca exemplu a fost dată o asociaţie de locatari de pe bulevardul Magheru, care are amplasate trei panouri luminoase pe bloc şi a primit suma de 130.000 lei în interval de patru luni, plus o taxă de rezervare a panourilor.

Intenţia edililor Capitalei de a interzice amplasarea suporturilor publicitare de tip plasă pe suprafaţa imobilelor a fost contestată şi de mai multe firme din domeniu. Astfel, dincolo de prejudiciile financiare create asociaţiilor de locatari, unele voci consideră că, dacă se va trece la interzicerea amplasării suporturilor publicitare de dimensiuni mari, bugetele alocate acestui tip de suport vor migra către outdoor-ul tradiţional, favorizându-se pe această cale firmele axate pe acest segment.

Proiectul supus dezbaterii publice, iniţiat de consilierii PDL, are ca argumente principale estetica oraşului şi faptul că multe dintre suporturile publicitare de tip plasă nu au autorizaţie de construire. Excepţie de la interdicţie ar urma să facă doar clădirile aflate în construcţie, precum şi cele în curs de renovare.

În plus, reprezentanţii PDL în CGMB au precizat, pentru NewsIn, că o parte a firmelor ce amplasează astfel de suporturi fac evaziune fiscală şi nu au acordul asociaţiilor de proprietari, pentru a-şi amplasa mesh-urile pe blocuri. "Firmele se înţeleg numai cu administratorul sau cu preşedintele asociaţiei de proprietari, fără a avea acordul locatarilor", spun consilierii PDL.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri