Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Angela Merkel a vizitat fosta închisoare STASI din Berlin, la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Tuesday, 05 May 2009, 14:52 Sursă: NewsIn

Evocând un "capitol sumbru din istoria RDG" (Republica Democrată Germană), Merkel s-a declarat "foarte impresionată" de această vizită, spunând că este evident "cu câtă brutalitate au fost trataţi şi răniţi oamenii".

"Este important ca acest capitol din istoria dictaturii din RDG să nu fie mascat sau uitat", a adăugat cancelarul. Germania sărbătoreşte în noiembrie 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Merkel a insistat asupra importanţei de a preda informaţii despre RDG în şcoală, în condiţiile în care "cei care dau în prezent examenul de bacalaureat nu au trăit personal" anii comunismului.

La rândul său directorul închisorii devenită muzeu, Hubertus Knabe, a subliniat că această vizită reprezintă "un gest important" din partea cancelarului,  pentru că niciun şef de Guvern nu a vizitat până în prezent fostul centru de detenţie din Hohenschoenhausen, un cartier din nord-estul Berlinului.

În plus, el a criticat tendinţa unei părţi a populaţiei de a prezenta o imagine idealizată a regimului comunist est-german.

Însoţită de foşti deţinuţi, Angela Merkel, care a crescut în RDG, a vizitat celule din închisoare şi a depus o jerbă de flori în faţa monumentului închinat "victimelor tiraniei comuniste". Ulterior, ea s-a întâlnit cu un grup de elevi.

Închisoarea din Hohenschoenhausen, un centru de detenţie preventivă, era situată într-o zonă militară interzisă, unde niciun civil nu avea acces. În plus, centrul nu figura pe niciun plan. Aici erau închişi opozanţii politici şi toţi cei care nu erau pe placul regimului.

Aproximativ 250.000 de persoane vizitează în fiecare an această închisoare. În timpul vizitelor, aceştia sunt de obicei însoţiţi de foşti deţinuţi.

Citeste totul despre:


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri