Coronavirus - România: 196004 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Andronescu avertizează că Universitatea "Spiru Haret" ar putea fi scoasă definitiv în afara legii

Monday, 13 July 2009, 14:07 Sursă: NewsIn

"Eu le-am cerut - şi rămânem ferm pe poziţie - să intre în legalitate (...) Universitatea are o lege de acreditare în care are specializările pe care legea le-a considerat autorizate provizoriu sau acreditate. O Hotărâre de Guvern nu poate anula legea, dar este primul gest al ministerului faţă de dorinţa noastră de a intra Universitatea în legalitate şi, sigur, este posibil ca dacă Universitatea nu înţelege că nimeni nu este mai presus de lege, să iniţiem o lege şi să intre total în ilegalitate, adică să nu mai fie acreditată. Adică o lege care să însemne până la urmă trimiterea spre desfiinţare", a declarat Andronescu, precizând că speră să nu se ajungă totuşi până acolo.

Ministrul Educaţiei a mai spus că, în cursul zilei de astăzi, se va întâlni cu reprezentanţii Universităţii "Spiru Haret", unde le va cere să înscrie studenţi doar pentru specializările pentru care au acreditare, să accepte evaluarea de către ARACIS şi să accepte durata învăţământului stabilită prin lege. 

Ea a arătat că Ministerul reproşează mai multe lucruri Universităţii "Spiru Haret": faptul că are programe de studii pentru care nu există nici autorizare de funcţionare, nici acreditare (programele ID şi fără frecvenţă), că funcţionează în locaţii pentru care nu s-a făcut evaluarea şi că are un număr de profesori prea mic raportat la numărul de studenţi (150 de studenţi la un cadru didactic, faţă de 10-15 în alte universităţi).

Ministrul Educaţiei a precizat că Universitatea "Spiru Haret" nu are voie în momentul de faţă să facă înscrieri în anul I.

"Până nu sunt înscrişi în Hotărârea de Guvern, nu au voie să facă înscrieri pentru că documentul acesta este cel pe baza căruia peste trei ani de zile, când se încheie primul ciclu, universitatea eliberează diploma", a arătat Andronescu.

În ceea ce priveşte situaţia absolvenţilor, ministrul a precizat că "Spiru Haret" a solicitat în acest an 56.000 de diplome pentru ciclul de licenţă şi 17.000 pentru master. Andronescu a susţinut însă că se va găsi o soluţie şi pentru absolvenţii de la specializări neacreditate sau neautorizate.

Universitatea "Spiru Haret" anuţase că, tot astăzi, va începe demersurile pentru chemarea în instanţă a Ministerului Educaţiei, după ce i-a fost retras, prin hotărâre de guvern, dreptul de organizare a admiterii în anul 2009-2010, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al universităţii, George Nicolau.

Dreptul de organizare a admiterii în anul universitar 2009-2010 a fost retras prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. Astfel, în baza faptului că "Spiru Haret" a solicitat şi câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, universitatea nu a mai fost trecută şi în hotărârea din acest an. Numai că, anul acesta, hotărârea are o prevedere nouă, şi anume, numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-1010.

Marea majoritate a studenţilor de la "Spiru Haret" urmează cursurile în regim la distanţă sau fără frecvenţă. În total, această universitate are 311.928 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România.

Înscrierile la facultăţile din cadrul Universităţii "Spiru Haret" se fac pe bază de dosar, au început deja în mai şi continuă până a sfârşitul lunii septembrie, fără a fi precizată o limită de locuri pentru admitere.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri