Alte trei decese de gripă porcină în România

Tuesday, 29 December 2009, 10:43 Sursă: REALITATEA.NET

Alte trei decese s-au înregistrat în România la pacienţi infectaţi cu A/H1N1, numărul total al victimelor ajungând astfel la 52, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii.

Adaugă părerea ta

Au mai  fost confirmate 56 de noi infectări cu A/H1N1, bilanţul total ajungând la 5.568. Cele mai multe cazuri, 20, au fost depistate în Bucureşti.

Peste 120.000 de români, dintre care 47.000 de angajaţi din sistemul sanitar şi aproape 27.000 de bolnavi cronici, au fost vaccinaţi contra gripei porcine, au anunţat, luni, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Pe 15 decembrie, secretarul de stat Adrian Streinu Cercel anunţase că persoanele care fac pare din grupele de risc şi refuză vaccinarea împotriva gripei A/H1N1 îşi vor plăti tratamentul în cazul în care se vor îmbolnăvi, la fel ca şi personalul medico-sanitar care refuză imunizarea. Obligaţia plăţii pentru cei care refuză vaccinarea urma să fie instituită prin ordin de ministru.

Campania naţională de vaccinare contra gripei porcine a început pe 26 noiembrie, primele categorii vizate fiind elevii, studenţii, personalul medical şi poliţiştii de frontieră. În prima fază, au fost distribuite 1,34 milioane de doze de vaccin pandemic.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, ulterior, extinderea campaniei de imunizare la întreaga populaţie din categoriile de risc, ca urmare a faptului că majoritatea pacienţilor decedaţi sufereau de boli asociate. Astfel, s-a trecut şi la vaccinarea persoanelor cu afecţiuni cronice, precum şi a celor active din companiile care lucrează în contact direct cu publicul larg. Decizia a fost luată de Comitetul Naţional pentru Gripă, cu scopul \"limitării imediate a răspândirii virusului pandemic A/H1N1\".