Alertă de tsunami în Noua Zeelandă şi Australia după un puternic cutremur submarin

Wednesday, 15 July 2009, 10:07 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET
Alertă de tsunami în Noua Zeelandă şi Australia după un puternic seism submarin . Autorităţile au spus că un tsunami de mici dimensiuni s-a format şi se îndreaptă spre Australia. Cutremurul a avut magnitudinea preliminară de 7,8, potrivit USGS.

Pe scara folosită de USGS, cutremurele de peste 6 grade sunt considerate puternice.

Seismul a avut loc în largul coastelor de vest ale insulei South din Noua Zeelandă, la o distanţă de 866 kilometri de capitala Wellington.

Adâncimea la care s-a produs seismul submarin a fost estimată la 33 de kilometri.

"Un seism de o astfel de magnitudine poate produce un tsunami devastator, care să lovească porţiunile de coastă din zona apropiată de epicentru în câteva minute sau câteva ore", potrivit centrului.

Centrul a spus că deocamdată nu ştie dacă s-a produs sau nu un tsunami. 

Presa locală a spus că seismul s-a simţit puternic în Insula de Sud, dar nu s-au înregistrat victime. "S-a simţit foarte tare, casa începuse să se clatine, uşa se mişca în toc", a spus un localnic.

În Noua Zeelandă se înregistrează circa 14.000 de cutremure anual, dintre care circa 20% sunt de 5 grade Richter sau chiar mai mult.
Ultimul cutremur grav produse în această ţară s-a înregistrat 1968, când un seism de 7,1 grade pe scara Richter a provocat trei decese pe coasta de vest a Insulei de Sud.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri