Deşi la primele ore ale dimineţii s-au format cozi la secţiile de votare, după-amiază cetăţenii au putut vota în voie, situaţia datorându-se şi faptului că o parte dintre cetăţeni şi-au completat declaraţiile pe proprie răspundere înainte de a intra în secţia de vot.
„Am votat pentru stabilitate, pentru bine. Vrem ca basarabenii să poată obţine mai uşor cetăţenia română\", spun alegătorii, potrivit Unimedia.md.
La ora 16:00, au votat 9.100 de cetăţeni români din Republica Moldova, fiind depăşit numărul de alegători din primul tur până la închiderea secţiilor de vot, potrivit Unimedia.
„România este cea mai apropiată ţară de noi şi am votat pentru ca, în curând, să ajungă şi ţara noastră în UE şi să putem liber trece hotarele Europei\", au mai adăugat cei prezenţi la secţiile de votare.
În total sunt 130.000 de cetăţeni români care sunt aşteptaţi la urne. La prima oră, peste 200 de persoane se aflau la coadă la consulatul României din capitala moldoveană, relatează Jurnal de Chişinău.
Jurnal de Chişinău notează că alegerile au început cu scandal în Republica Moldova, un cetăţean susţinând că a fost agresat de oficialii ambasadei şi că nu a putut vota.
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a decis să voteze la Orhei, după ce a stat mai mult de o oră la coadă la secţia deschisă în ambasada României.
Pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale MAE a trimis la Chişinău 52.000 de buletine de vot, între 3.000 şi 6.000 de buletine de vot distribuite la fiecare secţie de votare de pe teritoriul Republicii Moldova.
În R. Moldova, posesorii cetăţeniei române pot să-şi exprime dreptul la vot la cele patru secţii deschise în incinta ambasadei şi consulatului la Chişinău şi alte nouă din localităţile Cahul, Giurgiuleşti, Căuşeni, Nisporeni, Orhei, Anenii Noi, Ungheni, Bălţi şi Soroca.
Pentru a participa la vot, cetăţenii au nevoie de acte valabile. Ei vor putea vota cu buletinul de identitate, paşaportul simplu, de serviciu sau diplomatic. Legislaţia română în vigoare prevede că poate vota orice cetăţean român aflat în străinătate (care are domiciliul sau reşedinţa în străinătate sau care se află ocazional în străinătate). Astfel, pot vota şi turiştii.
La primul tur organizat la 22 noiembrie, în Republica Moldova au votat 8.777 de cetăţeni români, un număr record în comparaţie cu alegerile precedente.