AFP: Românii au ieşit în stradă împotriva austerităţii, pe fondul luptelor politice

Wednesday, 07 October 2009, 14:02 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET

Între 15.000 de persoane, potrivit poliţiei, şi 30.000, potrivit sindicatelor, s-au strâns în faţa sediului Guvernului, pentru a cere revizuirea unei legi ce prevede armonizarea şi îngheţarea salariilor până în 2011 pentru funcţiile publice.

Foarte organizaţi, manifestanţii - salariaţi, funcţionari, pensionari şi studenţi - au cerut şi creşterea salariului minim de 145 de euro la 170 de euro în 2010.

"Guvernanţi, gândiţi-vă la popor", scria pe pancartele agitate de protestatari, care scandau şi "Jos Guvernul!".

"Dacă nu suntem auziţi, atunci vom intra în grevă la 6 noiembrie", a spus Amalia Marin, 38 de ani, profesoară din Călăraşi.

Demonstraţie de forţă a principalelor sindicate a intervenit în condiţiile în care România trece printr-o recesiune severă, cu o scădere a economiei estimată la 8,5% pentru 2009 de către FMI.

Cifrele publicate de Institutul Naţional de Statistici au arătat un nou recul al producţiei industriale în august, minus 5,9% într-un an. Temându-se de un nou derapaj al deficitului bugetar în 2010, responsabilii politici au vorbit despre posibila creştere a TVA, chiar a impozitului pe venit.

Pentru a combate efectele crizei economice, FMI, în coordonare cu UE şi Banca Mondială, au acordat un împrumut global de 20 miliarde de euro Bucureştiului, cu condiţia ca reformele privind salariile şi pensiile să fie adoptate. "Aceste măsuri trebuie luate acum, pentru că altfel recesiunea va fi prelungită", spune economistul Nicolae Chidesciuc de la banca ING, care precizează totuşi că guvernul actual "este mai slab, ceea ce aduce posibilitatea aplicării unor măsuri mai slabe şi ele".

După retragerea PSD din coaliţie, PD-L, partidul premierului Emil Boc, este singur la conducere, cu o lună şi jumătate înainte de alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie. Însă minoritar în Parlament, acest guvern interimar este ameninţat de o moţiune de cenzură depusă de Partidul Naţional Liberal, de opoziţie. Textul va fi susţinut şi de PSD şi partidul maghiarilor, notează AFP.

"Soarta guvernului este în mâinile opoziţiei", a titrat cotidianul Adevărul.

Dacă Guvernul Boc va cădea, preşedintelui Traian Băsescu, fost membru PD-L şi candidat la propria succesiune, îi va reveni misiunea de a numi un premier pentru a forma un nou Executiv. Orice dizolvare a Parlamentului este imposibilă înainte de prezidenţiale.

Această incertitudine politică riscă să afecteze economic România "pe termen scurt şi mediu", a spus Chidesciuc.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri