2,5 milioane de pelerini vor sfida gripa porcină pentru a se duce la Mecca şi Medina

Monday, 23 November 2009, 09:44 Sursă: NewsIn

Sub supravegherea a peste 100.000 de poliţişti şi 20.000 de membri ai serviciilor medicale, cel mai mare pelerinaj din lume va culmina pe 26 noiembrie cu o adunare a credincioşilor pe muntele Arafat de lângă Mecca. În pofida eforturilor autorităţilor saudite de a reduce riscurile de contaminare, primele decese în rândul pelerinilor provocate de gripa H1N1 au fost anunţate.

Autorităţile regatului saudit, unde 70 de persoane au murit şi 7.000 au fost contaminate, în afară de pelerini, le-au recomandat acestora din urmă să se vaccineze şi să respecte măsurile de prevenire. Camere termice au fost instalate în aeroporturi şi în portul Jeddah de la Marea Roşie. Sute de paturi au fost adăugate în spitalele din apropierea locurilor sfinte şi 1,5 milioane de doze de Tamiflu au fost stocate.

Teama de gripă a redus numărul credincioşilor în cursul micului pelerinaj, numit Omra, din timpul ramadanului, în august şi septembrie, însă impactul ei pare limitat în ceea ce priveşte Hajj-ul. Puţini credincioşi poartă măşti de protecţie.

Autorităţile se tem şi că cei 65.000 de pelerini iranieni vor organiza tradiţionala lor manifestaţie antiamericană vineri. Liderii saudiţi au avertizat în legătură cu orice manifestaşie politică în timpul pelerinajului, ca cea a pelerinilor iranieni din 1987 care a dus la ciocniri soldate cu peste 400 de morţi.

Oficialii nu exclud nici o ameninţare din partea al-Qaida după atentatul eşuat revendicat de această reţea împotriva şefului luptei antiterorism, prinţul Mohammed ben Nayef, în august. Acest pelerinaj are loc la 30 de ani după ce mai mulţi extremişti musulmnani s-au baricadat în marea moschee din Mecca şi forţele de ordine au avut nevoie de două săptămâni pentru a-i scoate de acolo.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri