În context, reputatul profesor semnalează apariția unor tendințe noi în modul de funcționare a economiei globale. Cele mai importante sunt încetinirea ritmului de desfășurare a relațiilor și fluxurilor comerciale internaționale, într-un fenomen denumit „mersul de melc”, și manifestarea protecționismului cu caracter politic.
Pe prima coordontă, a fluxurilor comerciale internaționale, profesorul Coșea menționează că este necesar ca pierderile pe care România le-ar avea din încetinerea sau chiar reducerea ritmului raporturilor noastre comerciale tradiționale cu UE să fie compensate de o orientare mai importantă spre zona extracomunitară.
În ce privește tendința protecționismului politic, Mircera Coșea face referire în special la măsurile luate de administrația americană împotriva companiilor chineze de telecomunicații în cadrul disputei comerciale cu China, ”aurul de mâine” urmând să fie inteligența artificială și 5G. Acest protecționism creează efecte economice perverse și nu întrunește unanimitatea statelor membre UE. Mircea Coșea apreciază că România, ca membră a UE, dar și ca partener strategic militar al SUA, trebuie să țină cont de punctele de vedere ale ambelor părți și să realizeze a analiză profundă din prisma interesului național, a echilibrării angajamentelor politice și intereselor economice ale țării.