Unul dintre cele mai mari semne de interbare noteaza el este legat de modul in care va evolua relatia SUA cu China. Conform lui, în linii mari ne putem aștepta la o continuare a competitiei dintre SUA și China, dar cu un alt fel de dialog și cu o abordare ce implică diferite nuanțe de gri, nu doar de alb și negru. Conform viitorului președinte Biden, el va aborda subiectul drepturilor omului mai strict decat predecesorul sau. In schimb, este probabil ca el sa fie mai deschis la dialog si comunicare, sa prefere o dezbatere a problemelor intr-un mod mai clasic, mai diplomat, și nu un război al cuvintelor pe rețelele de socializare.
Este de așteptat să dispară stridențele discursive, atitudinea profund tranzancțională și amenințările cu sancțiuni și tarife suplimentare. De asemenea, subliniază Radu Magdin, pe problematici precum schimbările climatice sau recesiunea cauzata de Covid-19, Joe Biden va căuta colaborarea și dialogul cu China.
Radu Magdin subliniază de asemenea că tensiuni ale Americii cu Europa vor exista oe comerț și tehnologie, deși de natura diferita decat cele cu China. Atitudinea Romaniei in acest context va trebui sa fie mai inteleapta, precauta si nuantata: sa nu uitam ca suntem ”comercial” europeni și ”securitar” americani.