13.00: Ședință de guvern. Suspansul privind OUG pentru amnistie și grațiere nu a trecut

Wednesday, 18 July 2018, 23:23 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Astăzi,  de la ora 13.00,  are loc a doua ședință de Guvern din această săptămână. În spațiul public încă există teama ordonanței de urgență pentru amnistie și grațiere, dar planurile lui Liviu Dragnea nu sunt clare. Potrivit unor informații, este posibil ca sesiunea extraordinară a Parlamentului să se prelungească până pe 10 august, astfel încât Guvernul să adopte ordonanța oricând în acest interval.

Guvernul dă semnale că nu ar urma să fie discutată o OUG pentru amnistie nici în ședința de joi. Viorica Dăncilă a avut miercuri o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, iar apoi, Executivul a dat un comunicat de presă în care anunță că discuțiile s-au axat doar pe preluarea președinției UE, în 2019. Prin urmare, nimic despre OUG.

Totodată, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a negat zvonurile din presă referitoare la o eventuală delegare a atribuţiilor pentru şedinţa de Guvern de joi.

"Nu stiu cine a dezinformat, de data aceasta, însă nu mi-am delegat atribuțiile pentru mâine", a scris Tudorel Toader pe Facebook. În presă a apărut informația potrivit căreia ministrul ar urma să-și delege atribuțiile secretarului de stat Mariana Moț joi, când Executivul ar putea adopta celebra OUG.

Dar există și informații îngrijorătoare. Senatorii care fac parte din Biroul Permanent al Senatului au primit un mesaj în care sunt convocaţi joi seara la o şedinţă, la ora 18.00. Pardoxal, chiar după şedinţa de Guvern în care este posibil să se adopte o OUG pentru amnistie.

Informaţia este confirmată şi de Vlad Alexandrescu, senator USR, care a şi postat mai multe detalii pe pagina de Facebook. 

Vlad Alexandrescu scrie că nu ştie ce se va dezbate în şedinţă, dar este posibil ca sesiunea să se prelungească până pe 10 august tocmai ca PSD-ALDE sa poată adopta OUG pentru amnistie şi graţiere:

"Este inacceptabil ce se întâmplă, tratează opoziția parlamentară ca pe niște slugi ai unui singur om! Mi-au trimis astăzi un mesaj prin care sunt convocat la Biroul Permanent al Senatului, MÂINE, fără niciun fel de explicație, niciun fel de ordine de zi. Ne cheamă să decidem ceva mâine, dar nu știm ce trebuie să decidem, nu știm ce plănuiesc. Cel mai probabil, vor să prelungească sesiunea extraordinară a Senatului până pe 10 august, cum spun unele surse, dar nu putem fi siguri căci democrația se face în secret în Parlamentul României din câte se vede.

Am sunat la Direcția Secretariatului General, am dat de șeful direcției și l-am întrebat pentru ce ne convoacă mâine, ce trebuie să discutăm, care este temeiul întâlnirii. Răspunsul clasic: nici eu nu știu, am primit un telefon, eu sunt un simplu funcționar etc. Oamenii ăștia acționează în cel mai sovietic stil posibil, numai Stalin mai convoca adunări la 2 noaptea cu o oră înainte printr-un simplu telefon. Nimic scris, regulamentul este complet ignorat.

Cu Tăriceanu plecat, se pare că acum Claudiu Manda se află la butoane și vrea să ne prezentăm drepți, la raport, mâine la ora 18. Înțelegeți cum stau lucrurile în fapt? Întreaga instituție a Senatului României se află la dispoziția unui singur om. Chiar și în sesiunea asta extraordinară, au decis să se țină doar 2 ședințe de plen, să voteze ceea ce îi interesa, iar de o săptămână și ceva nu se mai întâmplă nimic pentru că au plecat deja în vacanță.

Acum vor să încerce să extindă perioada sesiunii extraordinare, pentru a putea da, oricând, o altă Ordonanță de Urgență (dacă se intră în vacanță parlamentară, guvernul nu mai poate da OUG). Țin parlamentul la picior și sute de parlamentari la dispoziție pentru interesele lor. Nu accept ca Parlamentul să se transforme în moșia latifundiarilor Dragnea, Tăriceanu, Manda și ai lor. O glumă de instituție, mânuită ca o mână de angajați ai puterii fără drepturi", a scris Vlad Alexandrescu.

Miercuri seara, vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda a precizat pentru AGERPRES că pe ordinea de zi se află ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern în această săptămână şi joia trecută.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri