Există foarte multe informații despre anumite alimente care te pot ajuta să îți îmbunătățești vederea. Cu toate acestea, legătura dintre o dietă alimentară și auz este un subiect mai puțin discutat.
Cum auzul este la fel de important ca toate celelalte simțuri, dar adesea mai neglijat, din păcate, un studiu științific recent a scos la iveală o legătură clară între dietă și sănătatea auriculară. E important de aflat mai multe despre acest subiect, mai ales că se știe că auzul se deteriorează pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă.
Care e legătura dintre dietă și auz
Aproximativ 5% dintre adulții cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani au hipoacuzie invalidantă, o rată care crește la 10% pentru adulții cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani. Mai mult de jumătate dintre adulții de 75 și peste 75 de ani au deteriorat.
Katie Koebel, audiolog, susține că motivul pentru care există o legătură între dietă și auz este că anumiți nutrienți ajută la protejarea împotriva pierderii auzului.
„Cercetările sugerează că potasiul, zincul și magneziul au fiecare proprietăți care ajută la diferite simptome legate de pierderea auzului.”
„Urechea ta interioară este un set delicat de organe care sunt susceptibile la deteriorarea din cauza îmbătrânirii, a expunerii la zgomot și a fluxului sanguin redus. De-a lungul timpului, deteriorarea urechii interne poate duce la pierderea auzului sau tinitus, țiuitul în urechi”, explică dr. Jenn Schumacher, audiolog și el.
În timp ce dieta poate juca un rol în pierderea auzului pe măsură ce înaintezi în vârstă, dr. Schumacher spune că cel mai bun mod de a proteja urechile este să eviți sunetele periculos de puternice. Sau să folosești protecție auditivă atunci când acest lucru nu este posibil.
Este, de asemenea, important să eviți fumatul, care a fost, de asemenea, legat științific de pierderea auzului la vârste înaintate.
Alimentul care te poate ajuta să-ți protejezi auzul, potrivit specialiștilor
Koebel spune că bananele sunt o sursă excelentă pentru început dacă vrei să-ți protejezi auzul. Acest lucru se întâmplă datorită conținutului lor ridicat de potasiu.
Potasiu
„Potasiul ajută la reglarea nivelului de lichid din urechea internă, care tinde să scadă pe măsură ce îmbătrânim. Pe măsură ce aceste niveluri de lichide scad, devenim mai susceptibili la pierderea auzului pe măsură ce îmbătrânim”, mai explică ea.
Dacă bananele nu se numără printre alimentele tale preferate ai și alte variante. Koebel spune că spanacul și avocado sunt, de asemenea, surse excelente de potasiu.
Zinc
Zincul poate ajuta de asemenea la reglarea activității celulare în ureche. Activitatea celulară alterată în ureche poate duce la țiuitul în urechi, care este strâns legat de pierderea auzului. Zincul are efecte antioxidante cohleare, care ajută la reducerea acestui simptom.
Principatele surse de zinc sunt stridiile, carnea de vită, semințele de dovleac, curcanul, brânza, lintea și orezul brun.
Magneziu
Magneziul este un alt nutrient important pentru susținerea auzului. Este, de asemenea, un alt nutrient care se găsește în banane. „Magneziul este un alt mineral care poate ajuta la protejarea împotriva pierderii auzului indus de zgomot. El poate combate radicalii liberi din mitocondriile celulelor urechii”, spune Koebel.
În timp ce consumul regulat de banane poate ajuta la susținerea auzului, dr. Schumacher explică că ceea ce este cel mai important este să ai o dietă completă.
În acest fel, corpul tău primește o varietatea largă de nutrienți de care are nevoie pentru a funcționa foarte bine.