„Pentru mine, Ungaria nu își mai are locul în Uniunea Europeană. Dar, din nefericire, nu pot să fac nimic de unul singur, este nevoie ca toate celelalte 26 de state membre să spună: trebuie să pleci. Asta ar trebui să se întâmple pas cu pas, iar, între timp, nu poți spera decât că se vor adapta”, le-a spus premierul Mark Rutte jurnaliștilor înainte de summitul UE la care este prezent, evident, și premierul ungar Viktor Orban.
De altfel, liderii mai multor state UE l-au confruntat pe premierul de la Budapesta pe tema noii legi anti-LGBTQ+, confruntarea fiind una extraordinară și reflectă tensiunile tot mai acute în ce privește valorile esențiale ale blocului comunitar, relatează Politico.eu.
Potrivit sursei citate, dezbaterea de la Consiliul European a fost una extrem de aprinsă, lideri europeni vorbind în termeni personali și emoționali.
Premierul Mark Rutte a fost cel mai tranșant, în vreme ce liderul de la Luxemburg, Xavier Bettel, a vorbit despre propria sa bătălie de a fi acceptat ca homosexual.
Sunt un luptător pentru drepturile omului
La sosirea de la summit, Viktor Orban și-a apărat cu fermitate poziția, relatează și CNN. „Nu este vorba despre homosexuali, legea îi vizează pe copii și pe părinții lor”, a spus el.
„Sunt un luptător pentru drepturile omului. Am fost un luptător pentru libertate în regimul comunist. (...) Homosexualitatea era pedepsită și am luptat pentru libertatea și drepturile lor. Așa încât, eu apăr drepturile homosexualilor, însă această lege nu este despre asta. Este despre dreptul copiilor și al părinților”, a spus Viktor Orban.
Joi, 17 dintre cele 27 de state membre UE, și-au exprimat îngrijorarea profundă față de această lege, într-o declarație comună inițiată de Belgia, scrie hotnews.ro
Scrisoarea este semnată de următorii șefii de stat și de guverne: Alexander De Croo (Belgia), Mette Frederiksen (Danemarca), Angela Merkel (Germania), Kaja Kallas (Estonia), Micheál Martin (Irlanda), Kyriakos Mitsotakis (Grecia), Pedro Sánchez (Spania), Emmanuel Macron (Franța), Mario Draghi (Italia), Nicos Anastasiades (Cipru), Krišjānis Kariņš (Letonia), Xavier Bettel (Luxembourg), Robert Abela (Malta), Mark Rutte (Olanda), Sanna Marin (Finlanda) și Stefan Löfven (Suedia). Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a semnat documentul abia după ce acesta a fost dat publicității.