Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a anunţat marţi că preşedintele Aleksandar Vucic, în calitate de comandant-şef, a ordonat ridicarea gradului de alertă al forţelor armate ale ţării pentru ca acestea să poată îndeplini orice sarcină, potrivit B92.
Oficialul de la Belgrad a precizat că forţele armate sârbe sunt pregătite să execute orice ordin pentru a proteja Serbia şi toţi cetăţenii săi, chiar și cei din Kosovo.
Pe rețelele de socializare au apărut și filmări în care sunt surprinse coloane de vehicule blindate care s-ar îndrepta, potrivit martorilor, spre Kosovo.
Serbian military equipment is heading towards the administrative line with Kosovo and Metohija, local residents post videos with columns on social networks.
— Sprinter Monitor (@SprinterMonitor) November 1, 2022
Earlier, Defense Minister Milos Vucevic put the country\"s armed forces on high alert. pic.twitter.com/MOzTEyQ9CF
Premierul kosovar Albin Kurti a anunțat că nu va da curs apelurilor statelor occidentale privind o amânare cu zece luni a implementării regulii prin care etnicii sârbi din Kosovo sunt obligaţi să îşi schimbe plăcuţele de înmatriculare de Serbia, deși decizia ar putea agrava tensiunile etnice.
Încercarea guvernului kosovar de a obliga minoritatea sârbă să-şi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare a fost întâmpinată cu o rezistenţă puternică şi uneori violentă anul acesta de către sârbii care trăiesc în nordul Kosovo, potrivit Agerpres.
Principalii susţinători ai Kosovo, Statele Unite şi Uniunea Europeană, i-au cerut public premierului Albin Kurti să amâne implementarea acestei reguli timp de zece luni şi să evite tensiunile etnice. Guvernul kosovar le-a dat etnicilor sârbi termen de 60 de zile, începând cu 1 septembrie, pentru a-şi monta noile plăcuţe de înmatriculare.
Kurti a declarat că există aproximativ 10.000 de şoferi care trebuie să-şi schimbe vechile înmatriculări de autoturisme care datează dinainte de 1999, când Kosovo era încă o provincie a Serbiei.
Se estimează că peste 13.000 de persoane au murit în timpul războiului din Kosovo (1998-1999), când teritoriul făcea încă parte din Serbia aflată sub conducerea lui Milosevic. Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa în 2008, însă în jur de 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo refuză să recunoască autoritatea Pristinei.AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Mariana Ionescu, editor onlin