Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VIDEO A doua zi de HAOS pe aeroporturile din țară. Sute de români, BLOCAȚI la sol. Cursele spre Germania, RELUATE

Friday, 10 April 2020, 11:58 Sursă: realitatea.net, Realitatea PLUS

 

Astfel că au primit undă verde toate cursele programate inițial pentru ziua de vineri spre Germania de pe trei aeroporturi din țară: șase de pe Aeroportul din Cluj-Napoca, două de pe aeroportul din Iași și alte două de pe aeroportul din Sibiu. Avizele de zbor au venit după multe ore de așteptare în aglomerație, în plină epidemie de coronavirus.  

Ministrul Transporturilor anunță o procedură pentru plecarea curselor cu cei care vor să muncească în străinătate 

După incidentele de pe aeroporturi Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat vineri, la Realitatea PLUS, că „se va emite un Ordin de minsitru pe care sa-l publicam astazi (vineri - n.red.), prin care se va construi o procedură clară prin care să știe toată lumea, companiile, beneficiarii, transportatorii, cetățenii să știe exact cum se poate realiza o astfel de cursă. Autoritatea Aeronautică Civilă Română, imediat ce acest ordin este publicat în Monitorul Oficial, va răspunde de modul organizarii curselor. Va trebui sa stim exact cine sunt companiile recrutoare, cum ii recruteaza, pe ce criterii, cine sunt companiile care ii transporta de la domiciliu la aeroport, care sunt obligatiile acestor companii”. 

UNDĂ VERDE pentru cursele din Cluj-Napoca spre Germania

Au fost sute de oameni pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, însă zborurile nu erau autorizate. Inițial ,cele sase avioane au fost oprite la sol. 

Acordul de zbor a fost primit, iar cele 6 avioane vor pleca azi spre Germania. Primul avion a decolat în jurul orei 12.30 spre Germania.

O parte dintre muncitori au ajuns în dimineața zilei de vineri pe Aeroportul din Cluj-Napoca, iar o parte au fost opriţi la intrarea în judeţ. 

S-au făcut verificări pentru a vedea dacă cursele sunt aprobate de Ministerul Transporturilor.

Aproximativ 600 de români voiau să ajungă şi astăzi la munci agricole în Germania, potrivit realitateadecluj.net. Primul avion trebuia să decoleze la ora 12.00.

 

Prefectul de CLuj a explicat măsurile luate pentru repectarea distanțării sociale până la primirea autorizării de zbor.

„Avem un dispozitiv impresionant de forte de ordine aici. În privinta celorlalte persoane care trebuie să ajumgă la aeroport, in acest moment am luat masura opririi lor in filtre la intrarea in judet pana cand avem noi dispozitii. Ei sunt la distante de 2 metri unul de celalalt , sunt cordoane de jandarmi printre ei,  exista si bariere fizice care ii tin la distanta regulamentara, deci din punctul acesta de vedere lucrurile sunt sub control. Informația inf cu privire la lipsa autorizarii de zbor am primit-o in aceasta dimineata, cand oameni erau deja veniti in aeroport. În acest moment am fost informati ca nu exista autorizare de zbor, astfel că raman in asteptare”, a declarat, vineri, prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, la Realitatea PLUS.

Două curse de la Sibiu către Germania, valabile pentru ziua de vineri

Două zboruri charter sunt programate, vineri, spre Germania, de pe Aeroportul Internațional din Sibiu (AIS), anunță realitateadesibiu.net.

Este vorba de 339 de oameni care pleacă în Baden-Baden, în vestul Germaniei, în după-amiaza de vineri. Potrivit Alexandrei Păcurar, purtătorul de cuvânt al AIS, capacitatea totală a curselor este de 339 de locuri: „avem programate două zboruri charter spre Germania astăzi (vineri, 10 aprilie - n.red.), unul operat cu o aeronavă cu capacitate de 189 locuri și celălalt cu o capacitate de 150 locuri”.

„Cele două zboruri programate astăzi din Aeroportul International Sibiu spre Baden-Baden, Germania, vor fi efectuate. Primul zbor se va efectua la ora 15.00, având la bord un număr de 185 de pasageri. Al doilea zbor se va efectua la ora 18.00, având la bord un număr de 95 de pasageri”, a explicat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, potrivit realitateadesibiu.net.

Cursele de la Iași către Germania, AVIZATE după ce au fost ANULATE

Și la Iași, sute de oameni au asteptat vineri să plece la muncile sezoniere în Germania. Cursele programate pentru orele 13.00 și 13.30 au fost initial anulate. Astfel că mare parte din oamenii veniti de dimineata pe aeroport, au fost dusi acasa după ore de asteptare, potrivit Realitatea PLUS. Zeci de forțe de ordine au asigurat respectarea măsurilor de distanțare socială pe aeroportul din Iași.

În final, doua companii private din Germania au primit aviz de zbor și urmează să decoleze cu peste 200 de oameni în jurul orei 17.00, a anunțat Realitatea PLUS. Oamenii trimiși acasă au revenit în aeroportul din Iași.  

Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, Cătălin Bulgariu, a declarat, pentru Agerpres, că au fost anulate cursele charter care urmau să transporte, în cursul zilei de vineri, muncitori sezonieri spre Germania. El a spus că aceste curse trebuiau efectuate în cursul zilei de joi, acestea fiind replanificate. Alte curse care urmau a fi efectuate în cursul zilei de sâmbătă au fost și acestea anulate.

Prima aeronavă trebuia să decoleze la ora 13.00, spre Baden-Baden, iar cel de-al doilea zbor, care avea destinaţia Nuremberg, trebuia să decoleze la ora 13.30.

Directorul aeroportului din Iași a declarat că așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a unui ordin de ministru prin care se suspendă zborurile charter de astăzi (vineri - n.red.). „A intrat în vigoare ordonanţa militară prin care se vorbeşte despre aprobarea curselor aeriene cu 48 de ore înainte de către statul român, ceea ce face ca astăzi (vineri - n.red.) şi mâine (sâmbătă - n.red.) să nu existe zboruri. Din acest punct de vedere, zborurile de la ora 13.00 au fost anulate. În acest moment încercăm să discutăm cu firmele de recrutare care să preia oamenii şi să îi ducă înapoi acasă, pentru că nu va fi niciun zbor astăzi (vineri - n.red.)”, a explicat Cătălin Bulgariu.

Măsura survine după ce, în cursul zilei de joi, pe Aeroportul din Cluj s-au aflat peste 2.000 de persoane care au aşteptat, la mică distanţă unele de altele, să se îmbarce în aeronave spre Germania, unde urmau să lucreze ca sezonieri. 

Pe Aeroportul din Cluj-Napoca a fost o aglomerație de nedescris în plină epidemie de coronavirus. Aproape 2.000 de români au plecat joi de pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca pentru a pleca în Germania, la munci agricole, cu mai multe zboruri de tip charter.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-04-10 16:14:48
Ceva nu se leaga !!! Nimic nu e gratuit !?

Dottor ponta a facut prima deplsare externa ca prim ministru in emirate, dancila la fel chiar si cind romania prezida uniunea europeana, o firma din emi rate concesioneaza pe zeci de ani insula mare a brailei, intr-unul din emi rate se gaseste un paradis fiscal unde au fugit numeroasa fonduri transferate din Ro via cipru ... care sa fie sursa donatiei !? Se mai pregateste vreo concesiune sau e dobinda la conturi ! Multumiri in orice caz, aia joaca dupa reguli !

Alte articole din: ACTUAL