Veniturile disponibile ale solicitanţilor de credite de consum cu ipotecă s-au majorat (P)

Tuesday, 04 August 2015, 13:41 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Astfel, venitul mediu al solicitanţilor unui credit de nevoi personale cu ipotecă a fost de 716 euro în 2014, în comparaţie cu 637 de euro în 2013. Nivelul în creştere al salariilor permite clienţilor băncilor să se încadreze la sume mai mari ale împrumuturilor pe care le pot obţine.

Valoarea maximă a unui credit se stabileşte prin calculul gradului de îndatorare, respectiv raportul dintre rată lunară aferentă creditului şi venitul lunar net, după scăderea altor datorii şi a cheltuielilor de întreţinere. În general, rată lunară nu poate depăşi 30-40% din venitul lunar, gradul de îndatorare exact stabilindu-se printr-un scoring privind riscul clientului, realizat de către instituţia de credit.

Rată lunară a unui credit variază şi în funcţie de perioada de rambursare: cu cât perioada de creditare este mai mare, cu atât rată este mai mică. Pe de altă parte, un împrumut rambursat pe o perioada mai îndelungată are un cost total mai mare, întrucât clientul plăteşte dobânzi şi comisioane timp de mai multe luni.

În 2014, perioada medie pentru un credit de nevoi personale cu ipotecă a fost de 92 de luni (7,6 ani), faţă de 96 de luni (8 ani) în 2013.

Aceleaşi statistici arată că suma medie a unui credit de nevoi personale cu ipotecă pentru care s-a aplicat pe site-ul Vreaucredit.ro în 2014 a fost de 15.125 de euro, faţă de 13.626 de euro în anul precedent.

Creşterea valorii creditului solicitat este consecinţă majorării veniturilor disponibile, precum şi a revenirii apetitului consumatorilor pentru consum şi investiţii. Un credit cu ipotecă are valori mai mari decât un credit de consum obişnuit, o mare parte din banii împrumutaţi fiind destinaţi achiziţiei de bunuri de folosinţă îndelungată sau pentru investiţii imobiliare.

Cu toate acestea, per total, interesul pentru astfel de împrumuturi a scăzut cu aproximativ 5% în 2014.

Statisticile Vreaucredit.ro mai arată că vârstă medie a solicitanţilor unui credit de nevoi personale cu ipotecă a fost de 36,6 ani în 2014, foarte apropiată de vârstă celor care au căutat astfel de credite în anul precedent - 36,3 ani.

Site-ul Vreaucredit.ro oferă celor interesaţi de obţinerea unui credit posibilitatea de a selecta, dintre cele aproape 800 de împrumuturi ale celor 40 de bănci partenere, cea mai potrivită varianta pentru ei, în funcţie de o serie de opţiuni, precum tipul creditului, suma şi perioada de creditare, veniturile necesare şi rată lunară maximă. Creditele se pot compară după mai mai mulţi indicatori, precum dobânda, costul total (DAE), rată lunară şi suma totală de plata la finalul perioadei de creditare.

Topul celor mai ieftine 5 credite de nevoi personale cu ipotecă

Cele mai ieftine 5 credite de nevoi personale cu ipotecă în lei au dobânzi între 4,19% şi 4,97%, la care se adaugă diverse comisioane, astfel încât costul total al unui împrumut, exprimat prin DAE (Dobânda Anuală Efectivă) se situează între 4,85% şi 6,05%, fiind calculat pentru un credit echivalentul a 15.000 de euro pe o perioada de 5 ani, conform comparatorului de credite de pe site-ul Vreaucredit.ro.

Rată lunară variază între 280 şi 286 de de euro, echivalentul în lei, iar costul total al unui împrumut, adică valoarea sumei obţinute, plus dobânzile şi comisioanele achitate, ajunge la 16.877 – 17.319 euro.

Cel mai ieftin credit de nevoi personale cu ipotecă este cel de la Banca Transilvania, cu o DAE de 4,85%, o rată lunară de 280 euro, echivalentul în lei, şi un cost total de 16.877 euro.

Pe locul secund în topul cele mai ieftine credite este ING, cu o DAE de 5,62%, urmată de Volksbank, cu o DAE de 5,76%, Garanti Bank, pe locul 4, cu DAE de 5,93, iar pe locul 5 este CEC Bank, cu DAE de 6,05%.

Tendinţa dobânzilor la creditele este în scădere, în condiţiile în care Banca Naţională a României a redus recent dobânda de referinţă la 1,75% pe an. De asemenea, clienţii care-şi încasează salariul într-un cont la banca sau dacă-şi fac şi o asigurare de viaţă sau de şomaj beneficiază de costuri mai mici la unele bănci.

Băncile acordă creditele de nevoi personale cu ipotecă în următoarele condiţii: perioada maximă de rambursare este de 5 ani, creditele se acordă doar în lei, în cazul în care veniturile soliticitantului sunt tot în lei, iar dobânda este în general fixă, adică neschimbată pe toată perioada de rambursare. Există şi varianta dobânzii variabile, care se modifică o dată la trei luni sau şase luni, în funcţie de variaţia indicelui ROBOR.

Ipotecă adusă că garanţie pentru credit poate fi locuinţa solicitantului de credit sau un alt imobil.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE