LOVITURĂ DURĂ pentru şoferi: poţi fi amendat cu 5.000 lei dacă iei autostopişti

Wednesday, 23 July 2014, 15:34 Sursă: REALITATEA.NET

Şoferii care iau în maşină persoane care fac autostopul ar putea fi sancţionaţi cu amendă de până la 5.000 lei, se precizează într-un proiect de ordonanţă lansat ieri în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. Acelasi document a mai fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor în decembrie 2013 şi a suscitat dezbateri aprinse în spaţiul public.

Adaugă părerea ta

Potrivit unui proiect de ordonanta pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, lansat ieri in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor, transportarea autostopistilor ar putea fi sanctionata cu amenda, scrie AvocatNet.ro.

Mai exact, persoanele fizice sau juridice care efectueaza transport public de persoane cu un autoturism, iar acel transport nu este realizat in regim de taxi sau in regim de inchiriere de catre transportatori autorizati, ar putea fi sanctionate cu o amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 5.000 lei.

Concret, soferii care vor transporta autostopisti ar putea primi o amenda de pana la 5000 lei.

Dispozitiile aflate in dezbatere publica au mai fost propuse de Ministerul Transporturilor si in decembrie 2013, insa nici pana in prezent acestea nu au fost aprobate. In aceste conditii, ministerul a republicat proiectul de ordonanta.

Ministerul Transporturilor a initiat proiectul de act normativ din cauza existentei unor practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza in mare masura atat transportul local, cat si transportul judetean de persoane, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

"Aceste practici ilicite determina efecte negative majore asupra activitatii economice a intreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane neautorizate, cat si asupra sigurantei circulatiei rutiere", se arata in documentul citat.

Proiectul poate fi consultat AICI