După aproape șapte ani, acuzațiile împotriva lui Marian Vanghelie privind averea sa au fost desființate. Disputa dintre Agenţia Naţională de Integritate - A.N.I. și Marian Vanghelie a început în mai 2015.
A.N.I. a susținut că Marian Vanghelie nu poate justifica cu veniturile obținute din exercitarea funcției publice achiziționarea în anul 2008 a unui apartament situat în centrul Capitalei, cu suma de 225.000 Euro.
La Înalta Curte de Casație și Justiție s-a încheiat judecarea recursului formulat de Agenția Națională de Integritate (A.N.I.) în procesul în care inspectorii de integritate au cerut confiscarea de la fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a sumei de 787.246, 45 de lei, aproximativ 180.000 de euro. Procesul a început cu o amânare, dată la primul termen din 13 ianuarie acest an.
ÎCCJ a respins pe 7 aprilie „recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 273 din 29 iulie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 7 aprilie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în soluția publicată pe portalul instanței.
La instanța de fond, Curtea de Apel București, a fost admisă excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere privind confiscarea diferenţei constatate între averea dobândită şi veniturile realizate de către pârâtul Vanghelie Marian Daniel, în cuantum de 787.246,45 lei şi să respingă acest capăt de cerere, ca inadmisibil. Astfel că instanța a respins cererea ANI ca neîntemeiată.
Potrivit avocaților fostului primar al sectorului 5 au arătat că banii cu care a fost cumpărat respectivul apartament proveneau dintr-un împrumut restituit în parte de către o rudă a fostului edil. Totul a fost probat și prin declarațiile unor martori, audiați de Comisia de cercetare a averilor, corroborate cu declarațiile de avere ale fostului primar.
Agenția Națională de Integritate constatase existenţa unei diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate de către Marian Vanghelie în aprilie 2013, iar Comisia de Cercetare a Averilor de pe lîngă Curtea de Apel București, prin Ordonanța nr. 3/17.12.2014, a dispus clasarea cauzei în ceea ce privește sesizarea A.N.I.