Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat sâmbătă că instanţa de judecată a respins acţiunea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA.
''Arhiva SIPA - evoluţii! Instanţa de judecată a respins acţiunea formulată de către UNJR/Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA. Din 19 iunie, Ministerul Justiţiei aşteaptă, de la CSM şi asociaţiile profesionale, propuneri pentru desemnarea unui magistrat în Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA!'', a scris ministrul pe Facebook.
Miercuri s-a constituit Comisia de inventariere a arhivei SIPA. "Comisia SIPA este constituită dintr-un număr de cinci membri şi trei supleanţi, aşa cum scrie în Hotărârea de Guvern. Doi de la Ministerul Justiţiei, doi de la Secretariatul General al Guvernului, un reprezentant de la ANP, câte un supleant de la fiecare dintre cele trei autorităţi'', anunţa miercuri ministrul.
În iunie, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au transmis o plângere prealabilă premierului de la acea vreme, Sorin Grindeanu, prin care i-au solicitat revocarea în parte a HG 410/2017, privind ''unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie'', având în vedere faptul că hotărârea a fost adoptată prin încălcarea legii.
''Plângerea prealabilă este un pas procedural premergător chemării în judecată a Guvernului României'', spuneau reprezentanţii UNJR şi AMR.
Printre altele, se arăta că hotărârea adoptată de Guvern a încălcat normele ce reglementează transparenţa decizională, în condiţiile în care conţinutul acesteia, ce diferă în mod fundamental de proiectul de hotărâre din 2016, nu a fost adus la cunoştinţa publicului.
''De asemenea, această HG nu are avizul Consiliului Superior al Magistraturii şi al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, avize necesare pentru adoptarea unui astfel de act normativ ce priveşte independenţa justiţiei, pe de-o parte, şi produsul activităţii unui serviciu secret ce a făcut parte din securitatea naţională, pe de altă parte'', precizau UNJR şi AMR.