Marea gaură de la companiile de stat

Tuesday, 17 February 2015, 09:40 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Plăţile restante totale ale companiilor de stat au ajuns anul trecut la aproximativ 25 mld. lei, depăşind 40% din cifra de afaceri generată de acestea, de 62 mld. lei în 2014, în timp ce la firmele private ariera­tele au fost în ultimii ani sub 10% din cifra de afa­ceri.

Totodată, cele mai mari datorii ale com­paniilor de stat sunt la bugetul general consolidat, plăţile restante ajungând la sfârşitul anului trecut la un nivel estimat de aproape 11 mld. lei, repre­zentând aproximativ jumătate din totalul datoriilor, potrivit datelor preliminate publicate de Ministerul Finanţelor.

Dacă la companiile de stat arieratele cele mai mari sunt chiar la buget, în cazul companiilor private datoriile cele mai mari au fost în ultimii ani la furnizori, comportamentul de plată fiind total diferit în sectorul privat şi în sectorul public, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

„Nu este deloc normal să existe o pondere atât de mare a arieratelor companiilor de stat în cifra de afaceri. Statul încurajează comportamentul de neplată în cazul propriilor companii, ceea ce creează hazard moral. Nu poţi să pretinzi plata taxelor şi impozitelor cât timp companiile din jurisdicţia statului nu-şi plătesc datoriile la buget", a explicat şeful Consiliului Fiscal. Mai multe...


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE