"Fac un ultim apel către colegii mei din Coaliție (...) să înțeleagă necesitatea ca România să aibă un cadru fiscal modern și european.
Nu putem continua cu un sistem învechit și nedrept, care produce dezechilibre economice și inechitate socială. Este un nonsens să așteptăm un progres general pentru români cu un sistem regresiv, în care cine câștigă mai mult plătește procentual mai puțin!" a scris Ciolacu, într-un mesaj pe Facebook.
Liderul PSD a afirmat că pensiile speciale consumă peste 2 miliarde de euro anual, de la bugetul de stat și că, totodată, trebuie taxate corect și marile averi.
"Nu vrem taxe noi care să împovăreze mediul de afaceri, ci vrem o reașezare a sarcinii fiscale astfel încât toți românii care câștigă cinstit din munca lor să simtă că sistemul fiscal este corect. Momentan, nu avem așa ceva! De aceea, PSD nu se va opri până când nu vom realiza un sistem comparabil cu cele mai dezvoltate economii din Europa", a mai precizat Ciolacu.
BUDĂI: NU SUNTEM HAIDUCI, VREA SĂ CREȘTEM VENITURILE CÂT MAI MULTOR ROMÂNI
Într-o intervenție la Realitatea Plus, ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că are pe masă și textul unui memorandum ce urmează a fi înaintat guvernului, prin care argumentează necesitatea supraimpozitării pensiilor speciale.
"Am în față un memorandum pe care-l vor înainta guvernului, pentru că este în acord și cu prevederile din PNRR și aștept de la toți miniștrii care au în coordonare salarii și pensii stabilite in baza unor legi speciale să vină cu propuneri, pentru a realiza o reforma unitară a sistemului de pensii. Aștept propunerile miniștrilor de resort până la finalul anului, dar asta nu înseamnă că vrem să fim văzuți ca niște haiduci care iau de la bogați și dau la săraci, ci noi vrem să creștem veniturile cât mai multor români.
Suntem într-o coaliție, unii de dreapta, alții de stânga, în care este normal să avem idei și propuneri diferite. (...) Suntem în aceste discuții, pot părea in spațiul public că ar exista un impas, din ce știu eu de la președintele PSD Marcel Ciolacu se discută și se va discuta, pentru că ne dorim să ieșim cu un punct de verde comun, care să trebuie să fie în favoarea unuia sau altuia dintre partide, ci în favoarea românilor", a afirmat ministrul Muncii, în direct la Realitatea Plus.
În Planul Național de Redresare și Reziliență, România și-a asumat ca până la finalul anului să vină cu un nou cadru legislativ care să alinieze pensiile speciale la principiul contributivității. Astfel, nicio pensie nu ar trebui să fie mai mare decât venitul obținut în perioada în care persoana era angajată.