Coronavirus - România: 18283 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Gigantul american HP, acuzat de poziţie dominantă în România

Wednesday, 02 December 2015, 19:12 Sursă: REALITATEA.NET

În urma investigaţiei derulate, Consiliul a constatat că HP România a abuzat de poziţia dominantă pe care o deţinea, prin întreruperea înainte de termen şi fără o justificare obiectivă a unui contract prin care acorda partenerilor săi preţuri speciale pentru consumabile marca HP livrate către un client din segmentul business.

Contractul se derula prin intermediul a patru firme partenere, respectiv SC Isa SRL, SC Kmp Vest SRL, SC S&T România SRL şi SC Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA, scrie Ziarul Financiar.

Anularea de către HP România, cu cinci luni înainte de data expirării, a contractului în cauză şi stoparea relaţiilor comerciale deja existente cu cei patru parteneri s-a realizat fără nicio explicaţie din partea companiei dominante HP România.

În perioada 2007 - 2011, HP România a deţinut o poziţie dominantă pe piaţa imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piaţă fiind de peste 80%. Investigaţia a fost declanşată în 2012, în urma unei plângeri.

"O companie care deţine o poziţie dominantă poate adopta strategiile necesare pentru a-şi apăra interesele comerciale, însă asemenea măsuri trebuie să fie rezonabile şi proporţionale cu efectele pe care le-ar putea provoca clienţilor şi concurenţei. Conform normelor europene în domeniul concurenţei, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fără o justificare obiectivă, poate constitui un abuz. În acest caz, anularea contractului de către HP România, înainte de termen şi stoparea relaţiilor comerciale deja existente cu partenerii s-a realizat fără o justificare obiectivă", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Hewlett Packard România SRL este parte a grupului american HP, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente IT.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL