Producătorul rus Gazprom exportă în statele membre din Uniunea Europeană mai multe gaze naturale decât oricând, potrivit unui comunicat al companiei.
Astfel livrările de gaze au crescut, în perioada ianuarie – octombrie 2016, cu 7,5 percent către Germania, cu 54,6% către Marea Britanie, cu 20,4% spre Franța, pentru Austria – cu 27,5%, Grecia – 47,3%, 91,8% Olanda, 149% Danemarca și 16,7% spre Polonia.
Aceasta, în condițiile în care politicile pentru energie ale UE sunt configurate pentru a reduce dependența de gazele rusești.
Comunicatul Gazprom vine după întâlnirea de vineri, de la Bruxelles, a trilateralei (Rusia – furnizoarea, Ucraina – țară de tranzit, UE – principalul importator al gazelor naturale rusești) privind aprovizionarea cu stocurile necesare pentru această iarnă, scrie Cursdeguvernare.ro.
Vicepreședintele CE pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, s-a declarat favorabil continuării discuțiilor în această formulă.
"Uniunea Europeană și Rusia sunt interdependente în materie de energie. UE este consumatorul – cheie al Rusiei în ceea ce privește combustibilii fosili. Plătim la timp. Plătim într-o valută puternică. Și vrem să cumpărăm gaze rusești și în viitor", a spus Šefčovič.
În România, situația este similară, dar motivele creșterii importurilor din Rusia sunt diferite.
Companiile rusești au ajuns în noiembrie 2016 la o cotă de 25% din piața de gaze a României, față de doar 5% în ianuarie. Mecanismul care a făcut posibil acest lucru e complicat și e greu de știut, astăzi, dacă e vorba de incompetență, rea credință sau de lipsă de viziune.