Judecătorii constituţionali au luat în discuţie cinci sesizări referitoare la acest act normativ, informează Agerpres.
Curtea Constituțională s-a pronunțat, marți, cu privire la dosarul nr.2357D/2020 - Excepția de neconst. a disp. Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
De asemenea, magistrații s-au pronunțat și cu privire la Dosarul nr.764D/2021 - Excepția de neconst. a disp. Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, inclusiv modificările și completările aduse prin Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2008 privind reglementarea activității de telemunca, art.1 alin.(3) din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii.
Cele două cauze s-au aflat pe masă juecatorilor constituționali în 20 mai, aceștia amânând pronunțarea.
Tot marți, este așteptată pronunțarea pe "excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 88 ind.1 - 9 din legea 304/2004 privind organizarea judiciară, precum și a ordonanței de urgență 90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție".
Co-președintele AUR George Simion a declarat că este neconstituțională instituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020. El și-a exprimat convingerea că și judecătorii CCR vor constată același lucru, deoarece situația sanitară nu ar mai impune această măsură.
"Credem că starea de alertă bazată pe Legea 55 este neconstituțională. Măsurile de relaxare așa-spuse, din ultima perioada, vin și în urmă acestui proces la CCR. S-au comis multe abuzuri, încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor. Această stare de alertă nu a ajuns niciodată să fie votată în Parlamentul României și fără control parlamentar nu a existat procedura de confirmare a stării de urgență. De aceea, mâine, la CCR, se va face dreptate", a declarat recent George Simion.
Liderul deputaților AUR a mai afirmat că starea de alertă este în vigoare "doar pentru a satisface anumite grupuri de interese din domeniul achizițiilor medicale".
Câteva zeci de persoane au protestat, pe 20 mai, la Palatul Parlamentului, unde îşi are sediul şi Curtea Constituţională, împotriva Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Participanţii la protest au afişat bannere cu mesaje precum „CCR - Judecă drept o lege strâmbă”, „Salvaţi Constituţia”, „Jos legea terorii”, „CCR - Nu te spăla pe mâini cu sângele nostru”.