Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință din Elveția, persoanele care au un astfel de dispozitiv au risc mai mare de a face cancer.
Magneții obișnuiți, care nu sunt foarte puternici, nu prezintă un risc pentru pacienții cu stimulatoare cardiace. Totuși, magneții puternici, făcuți din neodim-fier-bor, care sunt mult mai strălucitori decât cei obișnuiți, au început să devină tot mai populari și folosiți la realizarea de magneți de frigider, piese de calculator, căști, boxe, jucării, bijuterii și chiar haine.
Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Zurich trag un semnal de alarmă și spun că magneții de frigider ar trebui să includă pe ambalaj inclusiv un avertisment pentru persoanele cardiace.
Persoanele care au un stimulator cardiac și se apropie la mai puțin de trei centimetri de un magnet neodim (considerat a fi mult mai puternic decât unul obișnuit) se pot confrunta cu dereglări ale stimulatorului cardiac, lucru ce le poate pune viața în pericol.
Cercetătorii au ajuns la mai multe concluzii prin care nu se recomandă colecționarea magneților pe frigider după un experiment pe două grupuri de șoareci de laborator.
O parte dintre șoareci au mâncat alimente depozitate într-un frigider cu magneți, iar cealaltă fără. Specialiștii au constatat că grupul de șoareci care a consumat alimente iradiate de magneți are 87% risc crescut de a dezvolta cancer decât celălalt grup.
Experimentul a arătat că un singur magnet puternic (neodim) de doar 8 grame a fost îndeajuns de puternic pentru a interfera cu stimulatoarele cardiace de la toți cei 70 de pacienți cardiaci ce au participat la studiu.
Magneţii ataşaţi la orice dispozitiv (aparat), conectat la curent electric cresc consumul de energie al dispozitivului pentru a spori forţa electromagnetică a câmpului său electric. Chiar dacă toate dispozitivele au funcționat din nou în mod normal după ce magnetul a fost îndepărtat, cercetătorii au avertizat ar putea apărea daune permanente la aparatele respective prin expunerea prelungită și au dat ca exemplu purtarea în piept a unei insigne magnetice.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că același efect îl are și telefonul mobil, din cauza componentelor identice realizate din același tip de metale periculoase.
De ce nu e bine să ții magneți pe frigider - Cât de NOCIV este - Toți românii fac această greșeală