Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum arată experimentul EURO în Europa de Est. De ce fug Cehia, Ungaria şi Polonia de euro

Wednesday, 30 August 2017, 11:26 Sursă: REALITATEA.NET

Cum arată experimentul EURO în Est: ppreţurile alimentelor din Slovacia, membră a zonei euro, sunt cu 10% mai mari decât cele din Cehia, iar salariile sunt cu 14% mai mici, scrie Ziarul Financiar.

Guvernanţii polonezi spun că euro ar putea fi adoptat în 10-20 de ani. Orice stat din UE este obligat prin tratatul de aderare să intre într-un final în uniunea monetară.

Deocamdată, politicienii din Cehia, Ungaria şi Polonia spun că ar vrea ca ţările lor să avanseze mai mult în ceea ce priveşte convergenţa economică cu vestul şi să-şi îmbunătăţească competitivitatea înainte de a renunţa la monedele proprii. Euroscepticismul cehilor este notoriu (potrivit unui sondaj de opinie din primăvară, 70% dintre cehi se opun intrării în zona euro). Mai nou, Polonia şi Ungaria tind să se izoleze în UE şi să atace valorile Uniunii.

Slovacia este singura ţară din grupul Vişegrad 4 care foloseşte euro. Pentru restul membrilor V4 - Cehia, Ungaria şi Polonia - această ţară arată cum ar putea decurge experimentul euro în est.

La opt ani de la introducerea monedei unice, preţurile alimentelor din Slovacia sunt cu 10% mai mari decât cele din Cehia şi Ungaria şi cu o treime peste cele din Polonia, scrie economista Hana Lipovska într-o analiză pentru săptă­mânalul ceh Reflex.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL