Cristian Diaconescu: ”Problema fundamentală e cum vor fi traduse în acte judiciare Panama Papers”

Tuesday, 05 April 2016, 22:34 Sursă: REALITATEA.NET

În acest moment, problema fundamentală referitor la ”Panama Papers” este cum va fi tradusă în acte judiciare și de responsabilitate politică această devoalare, a declarat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV.

Adaugă părerea ta

”În primul rând, astfel de lovituri instantanee, globale, au semnificații mult mai profunde decât putem înțelege”, spune Diaconescu, adăugând că folosirea offshore-ului e corectă din punct de vedere legal și că ”nu aceasta e problema, ci dacă eventualul infractor a făcut asta pentru încălcarea sancțiunilor Coreei de Nord, a embargourilor etc.”

Fostul ministru consideră că, în cazul ”Panama Papers”, focalizarea atenției publice la nivel global este pe zona politică. În Islanda, mai spune acesta, responsabilitatea politică a fost instantanee, referindu-se la demisa prim-ministrului Sigmundur David Gunnlaugsson al cărui nume apare, alături de cel al soției sale, în controversatele documente.

”E vreo așteptare ca în Rusa să iasă lumea în stradă să ceară demisia lui Putin?! Această devoalare va avea rezonanța cea mai mare în lumea civilizată europeană. Din câte știu, va apărea și dosarul american”, a mai explicat Diaconescu, precizând că problema fundamentală este ”cum va fi tradusă în acte judiciare și de responsabilitate politică această devoalare”. 

”Panama Papers” sunt o serie de documente, obținute de instituții media în urma unor anchete, care divulgă nume de șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi și chiar de rețele criminale ce se numără printre beneficiarii a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale.