Klaus Iohannis a avizat urmărirea penală a lui Emil Cico Dumitrescu în Dosarul Revoluției

Friday, 22 June 2018, 10:10 Sursă: REALITATEA.NET

Undă verde de la Klaus Iohannis pentru cercetarea penală a lui Emil Cico Dumitrescu în dosarul Revoluţiei. 

Adaugă părerea ta

Amiralul în rezervă este suspectat de infracţiuni contra umanităţii, iar acum, procedural, procurorii pot să îl cheme la parchet pentru a fi anunțat că este pus sub învinuire.

Emil “Cico” Dumitrescu este cel care pe 22 decembrie 1989, când era doar căpitan, a făcut apel la comandanţii unităţilor militare din judeţele învecinate cu Bucureştiul să se deplaseze pentru a apăra capitala. A fost apoi membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale.

Alături de el înfruntă aceleaşi acuzaţii şi fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii şi alţii.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiției cererea de urmărire penală faţă de Dumitrescu (Cico) Emil, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) şi k) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituția României, republicată, ale art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum şi a celor reținute prin Deciziile Curţii Constituţionale nr. 93/1999, nr. 665/2007 şi nr. 270/2008.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.