Un grup de asociații de mediu care luptă pentru promovarea și apărarea intereselor cetăţenilor în vederea creşterii calității vieţii conform standardelor europene și al asigurării unui mediu de viață sănătos trage un semnal de alarmă și contrazice societatea ECO SUD S.A., operatorul gropii de gunoi Vidra, scrie puterea24.ro.
Reprezentanţii asociaţiilor din comunele Vidra, Jilava și Berceni, situate în imediata apropiere a gropii de gunoi care poartă un îndelungat și interminabil război cu societatea care administrează această groapă, vor să se asigură că în comunitatea lor oamenii nu sunt mințiți, sunt respectate drepturile și interesele cetăţenilor și denunță în unanimitate comunicatul mincinos publicat de societatea ECO SUD S.A..
Activiștii de mediu, voluntari în cadrul asociațiilor, au monitorizat în ultimii ani activitatea societății la groapa Vidra și au adunat numeroase dovezi ale neconformității majore și a pericolului incomensurabil pe care aceasta îl reprezintă pentru locuitorii comunelor situate la nici 600 metri de groapă. Activiștii susțin că pentru acești oameni viața este un chin și mulți dintre ei și-au pierdut încrederea în autoritățile publice și se îndreaptă din ce în ce mai mult către organizațiile apolitice și le cer să-i reprezinte și să le facă dreptate.
Grupul de asociații dezminte minciunile grosolane comunicate de societatea ECO SUD S.A. și demonstrează cu prin dovezi concrete că această groapă reprezintă un exemplu de proastă practică privind gestiunea deșeurilor și un bombă cu ceas la adresa sănătății oamenilor, scrie puterea24.ro.
Autointitula cele petrecute în perioada 2018 – 2019 când aceștia au distrus un întreg ecosistem prin deversarea a mii de metri cubi de levigat în balta Vadul Lui Moș distrugând întreaga floră și faună sălbatică a zonei.tul “lider de piață în tratarea, selectarea și eliminarea deșeurilor produse de populație”, societatea ECO SUD S.A. este un mare poluator care s-a remarcat de-a lungul timpului prin gravele evenimente de poluare pe care le-a produs. Cele mai grave evenimente de care societatea încearcă să se spele pe mâini sunt
În aceeași perioadă, aceștia au deversat alți mii de metri cubi în râul Argeș. Aceste cantități uriașe au fost transportate fără nici o rușine cu cisterne de mare capacitate și deversate direct în emisarul natural. Pentru cele 2 evenimente autoritățile au deschis mai multe dosare penale, dintre care amintim dosarul nr. 717/P/2018 și dosarul 4422/P/2018. Disprețul societății pentru protecția mediului nu s-a oprit aici, astfel aceștia în anul 2019 au îngropat direct în sol alți zeci de mii de metri cubi de levigat în timp ce autoritățile priveau impasibile. Asociațiile care monitorizau activitatea acestuia au surprins toate evenimentele.
Potrivit puterea24.ro, la groapa Vidra nu se realizează nici un fel de sortare a deșeurilor, ci acestea sunt îngropate direct. În luna martie a acestui an, groapa Vidra a fost verificată de Garda Națională de Mediu în scopul conformării cu prevederile actului de reglementare, respectarea legislației de mediu în vigoare și realizarea măsurilor stabilite la controalele anterioare. În timpul controlului, a fost constatat faptul că până la data de 31.01.2020 a fost depozitată o cantitate totală de 7.749.765 tone iar în luna ianuarie 2020, cantitatea
Activitatea gropii Vidra este una extrem de periculoasă pentru populația rezidentă, eliminarea deșeurilor nu respectă nici o normă de protecție a mediului, deșeurile sunt efectiv îngropate cu excavatoarele, care produc și împrăștie hidrogen sulfurat, un gaz extrem de nociv, iar lucrările de excavare și mutare a gunoiului generează nori imenși de praf purtător de bacterii, viruși și boli care contaminează solul, apele și aerul pana in cartiere din sudul Bucureștiului. Acest nori de praf sunt respirați zilnic de cetățeni din localitățile din apropierea depozitului, de la Sintești și Berceni pana in București.sortată în cadrul stației de sortare a fost de 561 t deșeuri, reprezentând 1,38 % din cantitatea recepționată. Controlul a mai scos la iveală și că societatea nu respectă normativele pentru eliminarea deșeurilor și modalitatea de operare a depozitului Vidra este un exemplu de cea mai proastă practică posibilă, suprafață activă de depozitare a deșeurilor fiind de cca. 10.500 mp.
Cetățenii sunt invitați să urmărească activitatea depozitului Vidra pe canalul de Youtube – fără groapa gunoi.
Consecințele acestei activități se resimt în 2018 și în 2019, astfel în Vidra – Sintești, 25% din populația rezidentă dezvolta cel puțin o boală a sistemului respirator. Conform datelor statistice privind evoluția bolilor respiratorii în anul 2018 au fost înregistrate 2256 de îmbolnăviri ale oamenilor din aceste localități, de 3 ori mai mult decât în anul 2017 când au fost înregistrate 761 de cazuri de îmbolnăviri. În anul 2019 numărul de cazuri de îmbolnăviri a fost de 1436 de cazuri, valoare dublă față de anul 2017. Populația localităților însumează 8691 de locuitor. Cazurile de îmbolnăviri cu boli respiratorii sunt foarte ridicate pentru acest număr de locuitori.
Chiar Uniunea Europeană a constatat și a declanșat o anchetă la adresa acestei gropi (vezi notificarea Uniunii Europene în facsimil). Modul de operare al depozitul Vidra nu corespunde directivei 2008/98/CE privind deșeurile și planului național de gestiune a deșeurilor, prin faptul că deșeurile nu sunt supuse unor tehnologii de tratare care să reducă cantitățile eliminate final, și este asemănător modul de operare al depozitului al depozitului Malagrotta din Italia, considerat cel mai mare și nociv depozit de deșeuri din Europa, pentru care Curtea Europeană de Justiție a constatat încălcarea gravă a directivelor europene pentru deșeuri (decizia dată de CJUE în cazul Malagrotta (C-323/13)).
Această modalitate de operare a depozitului nu ajută România în atingerea țintelor de recuperare a deșeurilor și reducere a cantităților eliminate prin depozitare impuse pentru anul 2020 și va declanșa sancțiunile UE prin procedura de infringement pentru neatingerea țintelor.
Pe lângă aceste aspecte de mediu, activiștii au mai evidențiat și că activitatea gropii de gunoi este ilegală din punct de vedere juridic. În ciuda celor susține de societatea ECO SUD S.A. , aceasta nu mai deține un contract de delegare valabil pentru administrarea depozitului Vidra deoarece Primăria Generală a Municipiului București a notificat rezilierea contractului nr. 1990/09.07.2020/Capitel Invest SA și 22268/14.07.1999/PMB (adresa nr. 1078/05.06.2020 înregistrată sub nr. 1776/05.06.2020 la ECO SUD S.A. în facsimil). De asemenea societatea ECO SUD S.A. nu mai deține nici licență validă pentru operarea gropii eliberată de Autoritatea de Reglementare a Serviciilor Comunitare. aceasta fiind anulată prin decizia ANRSC (notificarea nr. 813603/17.08.2020 redată în facsimil).
În condițiile în care municipiul București produce circa 1,2 milioane metrii cubi de deșeuri pe an, groapa Vidra mai poate asigura eliminarea deșeurilor pentru un interval maxim de 5 ani de zile de la acest moment, capacitatea depozitului fiind de circa 5 milioane de metri cubi. Garda de Mediu a aplicat în ultimii 4 ani peste 10 amenzi contravenționale pentru neconformități în modul de operare al depozitului pentru deșeuri Vidra precum și lipsa actelor de reglementare al protecției mediului în valoare de peste 1 milion de lei.
Activitatea gropii Vidra este neconformă și reprezintă un pericol enorm pentru sănătatea cetățenilor care locuiesc în imediata apropiere a depozitului și trebuie sistată imediat.