România, una dintre cele mai mari inflaţii din Uniunea Europeană

 
Inflația în zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 31 de luni
Inflația în zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 31 de luni

România are a treia cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Astfel, în decembrie, la nivelul UE, media inflaţiei a scăzut, de la 1,8%, în noiembrie, la 1,7%. 

 

Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în Lituania şi Estonia (ambele cu 3,8%) şi Marea Britanie, anunţa Eurostat, citat de Agerpres.

Comparativ cu situaţia din noiembrie 2017, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 23 de state membre, a rămas stabilă în patru ţări, inclusiv în România unde a stagnat la 2,6%, şi a crescut într-o singură ţară membră.

Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,11 puncte procentuale), ţigări (0,06 puncte procentuale) şi lapte, brânză şi ouă (0,05 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit de la serviciile de telecomunicaţii (minus 0,10 puncte procentuale), articolele de îmbrăcăminte şi legume (minus 0,05 puncte procentuale fiecare).

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţurile de consum au continuat să crească în luna decembrie din 2017, rata anuală a inflaţiei urcând la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% şi a celor nealimentare cu 0,28%.

Anterior, Banca Naţională a României a revizuit în creştere, la 2,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2017, de la 1,9%. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,1%. 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?