România nu mai e "tigrul" Europei de Est. Polonia și Ungaria ne-au depășit la creștere economică

 

Guvernul are motive serioase de îngrijorare. Economia frânează brusc, iar strategia de dezvoltare prin stimularea consumului și-a atins limitele, ba chiar a alimentat rezervoarele de creștere ale altor țări din regiune.

Creșterea economică a României din trimestrul trei din acest an - de 4,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut - este depășită de un grup de 4 state din Europa.

O economie mai viguroasă decât România au Polonia - creștere de 5,7% în trimestrul 3 din 2018, Letonia - 5,5%, Ungaria - 5% și Slovacia - 4,5%, potrivit raportului Eurostat de miercuri.

România ocupă primul loc în clasamentul european la avansul față de trimestrul anterior, cu 1,9%, depășind Letonia - 1,8% și Polonia - 1,7%.

Avertisment de la economiști: "Suntem aproape de pragul de recesiune"

Ionuţ Dumitru, economist și preşedintele Consiliului Fiscal, consideră că datoria publică a României a crescut foarte mult. "Suntem aproape de pragul de la care creştere probabilitatea de recesiune (40-45%)", a afirmat Dumitru, în cadrul unui eveniment la BNR.

Potrivit lui Dumitru, una dintre problemele României este creşterea accentuată a contribuţiilor social după transferul operat la începutul anului. Mai mult, există găuri în fiscalitate care permit evitarea legală a taxelor.

INS a anunțat miercuri că, pe serie brută, economia românească a crescut în al treilea trimestru al acestui an cu 4,3%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele nouă luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 4,2%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?