Protest în faţa sediului SRI faţă de legile supravegherii. Jandarmii au intervenit - UPDATE

 
Protest în faţa SRI
Protest în faţa SRI
FOTO: facebook.com/militiaspirituala.ro
Protest în faţa SRI Protest în faţa sediului SRI Protest în faţa sediului SRI

Un protest faţă de legile supravegherii a fost organizat joi în faţa SRI, de câţiva activişti ai organizaţiei Miliţia Spirituală, care au blocat intrarea în sediul central al instituţiei.

UPDATE: Blogul ActiveWatch anunţă că trei activiști Miliția Spirituală au fost sancționați astăzi de Jandarmeria Română cu amenzi de câte 500 de lei pe motiv că ar fi organizat o “adunare publică neautorizată” și că ar fi “blocat accesul în sediul Serviciului Român de Informații” (SRI). Cei trei au citit timp de o oră George Orwell (“1984″) pe treptele din fața SRI și aveau bannere inscripționate cu mesajele: “1984 de George Maior. (Ediție revăzută și adăugită)”, “Dumbravă, minunata lume nouă”, “Surveillance Law? What the Foucault!”, care făceau referire la autorii George Orwell și Michel Foucault, la abuzurile statelor totalitare, la directorul SRI George Maior și la generalul SRI Dumitru Dumbravă.

UPDATE: Jandarmii au intervenit şi i-au târât pe protestatari de pe scările sediului SRI.

Protest în faţa sediului SRI din Bucureşti. Câţiva activişti ai organizaţiei non-guvernamentale Miliţia Spirituală au blocat intrarea în sediul central al instituţiei, în semn de protest faţă de legile supravegherii.

Protestatarii au purtat un banner cu mesajul "1984, de George Maior, ediţie revăzută şi adăugită", cu referire la romanul lui George Orwell.

"Miliția Spirituală a organizat azi un act de cultură cetățenească în fața sediului central al SRI din București, cu scopul de a atrage atenția opiniei publice asupra iminentei promulgări a legilor privind supravegherea cibernetică și a comunicațiilor electronice. Considerăm că prin adoptarea acestui pachet legislativ se încalcă grav drepturile și libertățile civile ale cetățenilor români. Odată cu intrarea în vigoare a celor două legi, organele cu atribuții în zona siguranței/securității naționale vor avea dreptul de a efectua percheziții electronice fără mandat judecătoresc. De asemenea, actele normative menționate mai sus prevăd obligativitatea identificării cetățenilor de către operatorii de rețele wireless (proprietari de pub-uri, moteluri, cofetării etc.), precum și obligativitatea de a furniza datele personale în momentul achiziționării unei cartele PrePay", anunţă un comunicat al Miliţiei Spirituale.

"În opinia noastră, autoritățile de forță ale statului sunt pe cale să redobândească o serie de atribuții de care beneficiau vechile structuri represive totalitare. De pildă, înainte de 1990, deținătorul unei mașini de scris era nevoit să și-o înregistreze la Secția de Miliție pendinte. Aceste legi demonstrează încă o dată statutul privilegiat de care se bucură serviciile speciale ale statului de 24 de ani încoace (ex: creșterea anuală și graduală a structurii de personal a acestor structuri și a bugetelor aferente). Din păcate, omnipotența serviciilor este expresia mentală a celor puși să le servească legi pe tavă. Cârdășia dintre "politic" și "securistic" nu este ceva nou pe aceste plaiuri, dar devine complet dizgrațios, intolerabil și antidemocratic într-o țară care se pretinde europeană și civilizată. Cetățenii sunt din ce în ce mai invadați în forul lor intim, în viața privată și în viața minții. Gândirea totalitară trebuie oprită ACUM!", mai precizează comunicatul.

Avocatul Poporului atacă legea cartelelor pre-pay la CCR

Legea cartelelor pre-pay a fost atacată la Curtea Constituţională (CC) de Avocatul Poporului, pe raţiuni legate, între altele, de ocrotirea vieţii intime şi de faptul că actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabillire a duratei stocării datelor cu caracter personal, notează Mediafax.ro.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 146 lit. a) din Constituţia României şi ale art. 13 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu o obiecție de neconstituţionalitate având ca obiect Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice", anunţă un comunicat al Avocatului Poporului. 

În opinia Avocatului Poporului, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) și art. 147 alin. (4) din Constituţia României. 

"În susținerea obiecției de neconstituționalitate, Avocatul Poporului arată că soluția legislativă referitoare la obligația de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de 6 luni de la data reținerii acestora este afectată de un viciu de constituționalitate din perspectiva considerentelor reținute în Decizia Curții Constituționale nr. 1258/2009. Totodată, se apreciază că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice aduce atingere principiului garantării și ocrotirii vieții intime familiale și private de către autoritățile publice și principiului proporționalității prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituţie.

De asemenea, Avocatul Poporului subliniază că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice nu reglementează criteriile obiective pe baza cărora trebuie stabilită durata stocării datelor cu caracter personal, astfel încât să fie garantată limitarea sa la strictul necesar. În acest sens, se consideră că legea criticată nu prevede garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a datelor cu caracter personal. 

În calitatea sa de unică autoritate de jurisdicţie constituţională în România, Curtea Constituţională urmează a se pronunţa asupra constituţionalităţii Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice", mai precizează comunicatul.

Camera Deputaţilor a adoptat în 2 iulie, cu 195 de voturi "pentru", 20 de voturi "împotrivă" şi 75 de abţineri, iniţiativa legislativă care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplătite (prepay) să-şi prezinte datele personale de identificare.

Dacă va fi promulgată, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. Cu toate acestea, legea prevede o perioadă de un an, respectiv până la 1 ianuarie 2016, pentru ca posesorii de cartele preplătite să aibă posibilitatea de a furniza operatorilor de telefonie datele personale de identificare.

În caz contrar, legea prevede anularea numărului de telefon.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a decis, marţi, că Legea 82/2012, cunoscută drept legea ”Big Brother”, este neconstituţională, hotărârea fiind luată în unanimitate.

Conform unui comunicat al CC, cu unanimitate de voturi, Curtea "a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii nr.82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale".

Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.


Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
8 0
Huoooo!
12 Jul 17:41
Orice supraveghere a unui cetatean fara mandat judecatoresc obtinut pe baze intemeiate si orice impiedicare a unei adunari pasnice si neinarmate sub diverse gaselnite ca "neautorizata' "impiedica circulatia" sunt contrare Constitutiei, Cartei Internationale a Drepturilor Omului si caracteristice regimurilor totalitare.
Răspunde
9 0
Ticalosi...
12 Jul 12:25
In democratie se intercepteaza si urmaresc doar cei asupra carora exista deja indicii ca incalca legea, in totalitarism e interceptata si urmarita toata lumea.
Răspunde
1 0
DAC
11 Jul 07:13
Exista o lovitura de iguranta publica la care participa inclusiv jandarmi care dezavueaza legeaBig Brother insa aplica parcelar tintit rau voitor alte legi de supraveghere.
Răspunde
13 0
NoMand Mand
11 Jul 00:08
Pai ce sa faca si porci de jandarmi ,ce stiu ei mai bine ,sa isi bata semeni sa injure si sa abuzeze de putere.
Răspunde
17 -1
Europa
10 Jul 13:04
@france : putine state din Europa au o astfel de pevedere si in nicunul asta nu a impiedicat atentatele. Tu chiar crezi ca teroristii cumpara cartele de la magazin? Asta e miniciuna celor care vor sa controleze viata cetateanului obisnuit. Legi de genul asta nu impieica infractorii...ci incatuseaza cetatenii
Răspunde
16 -2
marvelll
10 Jul 11:37
Credeti ca Americanii se lupta degeaba de atatia ani ca sa ne bage in cap ca terorismul exista si ca ei ne apara? Toata industria de armament si aparatura militara, soldatii ( adica clonele alea fara creier ) cum credeti ca pot exista? Cat de greu este sa lasi niste tarani fara arme? Oare aceste arme unde se fabrica? Nu cred ca fiecare arab are in curte fabrica de armament sau aparatura militara. Ok iti cumperi niste masini pe care ti le blindezi cum vrei tu, dar restul de echipament? de unde il au? Dupa ce au bagat frica in oameni normal ca le este usor ca sa ne spuna ca tot ce fac o fac pentru siguranta noastra. Eu nu cred ca vine un om amarat care nu are de unde sa bea apa sa ma arunce pe mine in aer care sunt la fel ca el. Teroristul stie ca autoritatile sunt imune in fata tragediilor in care sunt implicate persoane sarace. Asa ca tot pe bogati si pe ei se apara de fapt. ETC etc etc......... PS daca ne aparati asa cum ziceti nu se mai ajungea aici.
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
9 0
@France
12 Jul 12:40
2 Se vede ca traiesti in strainatate, la cat de superficial gandesti.
9 0
@@France
12 Jul 13:06
2 In Occident spalarea pe creier functioneaza mai bine decat in Est, se pare. Pe aici inca mai sunt destui care isi amintesc de practicile securistilor, occidentalii nu au mai trait asa ceva de pe vremea Gestapoului, iar romanii plecati pe acolo sunt "generatia Pro", prea tineri ca sa-si aminteasca si educati de mass-media, superficiali.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?