Premierul Bulgariei profită de președinția UE pentru a ataca violent Bruxelles-ul pe tema Schengen

 

Premierul bulgar Boiko Borisov i-a acuzat pe liderii occidentali că inventează pretexte pentru a menţine Bulgaria în afara Spaţiului Schengen, transmit agenţiile BTA şi Novinite, citate de Agerpres.

''Este o mare nedreptate aici. Frontiera cel mai bine păzită este aici, miliarde sunt investite în gardul de protecţie, iar în practică efectul este foarte mic. Nu este drept să gândeşti motive care nu sunt reale doar pentru a lăsa Bulgaria în afara zonei Schengen'', a declarat Borisov, cu prilejul unei conferinţe organizate joi la Bruxelles de Fundaţia Hanns Seidel, pe tema Balcanilor, migraţiei şi securităţii regionale.

''Bulgaria plăteşte pentru acţiunile marilor jucători pe scena mondială (...) UE plăteşte pentru ceea ce SUA, Rusia, China şi Turcia, ghidate de interesele lor geopolitice, au provocat în Siria, Libia şi Afganistan'', a afirmat el.

''Adevărul este că războaiele purtate au cauzat pagube enorme. Diplomaţia noastră externă a eşuat: milioane de victime, ţări devastate'', a mai spus premierul bulgar.

''Nu este o întâmplare faptul că Bulgaria este liderul informal al Balcanilor, aşa încât putem modela situaţia din jurul regiunii. Balcanii sunt Europa, nu o curte din spate'', a subliniat Borisov, a cărui ţară a preluat la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

El a susţinut necesitatea oferirii unei perspective europene tuturor statelor din Balcanii de Vest. 'Nu putem lăsa Kosovo sau Muntenegru sau pe oricine într-o ''gaură neagră''', a arătat Borisov, avertizând că, 'în acest caz, nu vom avea stabilitate în Balcani'.

''Acordul cu Turcia trebuie continuat neapărat'', a mai spus premierul bulgar, recunoscând că ''e posibil să nu ne placă multe lucruri în Turcia, dar nu putem face faţă migranţilor fără ea''.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?