Președintele Moldovei vrea ca Rusia să-și păstreze trupele în Transnistria

 

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, a condamnat miercuri, în Duma de Stat, apelurile unor politicieni proccidentali de la Chişinău de retragere a trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria.Aflat în vizită la Moscova, președintele Igor Dodon a promis să apere statutul pe care l-ar avea limba rusă în Republica Moldova. Într-un discurs rostit în Duma de Stat a Rusiei, Dodon a spus că limba rusă ar avea în Republica Moldova statut de limbă de comunicare interetnică. „Vreau să vă asigur în calitate de președinte că noi vom apăra” acest statut, a spus Igor Dodon, citat de Ria Novosti.

Pe 4 iunie 2018, Curtea Constituțională de la Chișinău a respins sesizarea Partidului Liberal care a contestat obligativitatea traducerii în limba rusă a actelor oficiale. Cu toate acestea, Curtea a statuat că legislația lingvistică din 1989 este învechită și nu corespunde realității actuale. Potrivit Curții, „națiunile statelor succesoare ale URSS pot utiliza ca limbă de comunicare orice limbă doresc, important fiind actul înțelegerii”.

Potrivit unui comunicat al Președinției moldovene, Igor Dodon se va afla într-o vizită de lucru la Moscova și Sankt-Petersburg, până pe 24 noiembrie. Agenda vizitei prevede, între altele, întrevederi cu președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, cu vicepremierul Dmitri Kozak, care este și reprezentantul special al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Moldova. Igor Dodon va participa la ședința Consiliului economic moldo-rus și va avea întrevederi cu reprezentanții diasporei moldovenești.

În comunicatul de presă al Președinției, difuzat în ajun, Igor Dodon este citat cu declarația: „Federația Rusă a fost, este și va fi un partener strategic al Republicii Moldova. Nimeni nu va reuși să distrugă relațiile noastre frățești, spirituale, culturale și economice, pe care popoarele noastre le-au construit de-a lungul secolelor”.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?