Pinguinii imperiali ar putea dispărea până în 2100

 
Foto: dimijianimages.com
Foto: dimijianimages.com
Numărul pinguinilor imperiali va scădea cu 95% până în 2100, potrivit ultimelor predicţii bazate pe modelele schimbărilor climatice. Asta înseamnă că vor mai exista pe Pământ doar 600 de exemplare.
Pinguinii imperiali sunt cea mai mare specie de pinguin şi se înmulţesc în timpul iernii din Antarctica, făcând plimbări lungi de-a lungul gheţurilor pentru a se împerechea.

Naşterile lor au fost văzute de milioane de oameni din întreaga lume după ce pinguinii au fost imortalizaţi pe marele ecran în documentarul francez "Marşul Pinguinilor", ce a câştigat şi premiul Oscar.


Cum a fost prezentat şi în film, pinguinii merg mulţi kilometri prin Antarctica, către pământurile lor vechi de împerechere, unde femelele depun doar un ou.

Pentru ca puiul să supravieţuiască, amândoi părinţii călătoresc de sute de ori, luni întregi, către ocean şi înapoi pe continent pentru a-i furniza hrană micuţului.

Asta înseamnă că gheţurile de pe mare au un rol major în succesul înmulţirii lor.

Acoperişurile de gheaţă influenţează şi planctonul, precum şi speciile de peşti care îl mănâncă, amândouă fiind surse de hrană vitale pentru pinguini.

Institutul Woods Hole Oceanographic a folosit informaţii despre stratul de gheaţă, preluate de la Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), pentru a prezice cum va fi afectată populaţia de pinguini.

Ei au folosit şi un studiu, care are aproape 40 de ani, ce a măsurat succesul înmulţirii unei colonii de pinguini din regiunea antarctică, Terre Adelie.

Rezultatele, publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că până în anul 2100, numărul pinguinilor de pe continentul sudic se va reduce cu 95% sau chiar mai mult.

Pinguinii imperiali ar putea supravieţui prin ajustarea obiceiului lor de împerechere la noile condiţii, pentru a se adapta astfel la schimbările climatice. Autorii studiului spun însă că acest lucru este puţin posibil.

Stephanie Jenouvrier, principalul autor al studiului, a declarat că, faţă de alte specii de păsări de pe continentul de gheaţă care şi-ai alterat ciclul de viaţă, pinguinii nu se vor "prinde" atât de repede.

"Sunt organisme care trăiesc mult, aşa că de adaptează încet. Aceasta este o problemă, întrucât climatul se schimbă foarte repede", a mai spus autorul.

Subiecte pe aceeași temă



Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?