Pensii speciale și pentru profesori! Când și în ce condiții aceștia le-ar putea primi

 

Moş Crăciun va veni şi la profesori, dar când vor fi pensionari! Mai mulţi parlamentari au propus ca şi personalul din învăţământ să beneficieze de pensii speciale, după modelul altor categorii profesionale.

Un grup de 15 deputaţi şi senatori a depus un proiect de lege prin care introduc pensie de serviciu pentru cadrele didactice. Astfel că, dacă acest act normativ va fi adoptat, profesorii, educatorii şi învăţătorii cu cel puţin 30 de ani vechime în domeniul educaţiei vor putea primi o pensie specială.

"Nişte oameni care o viaţă întreagă primesc nişte salarii de mizerie, vă daţi seama că ajung să aibă o pensie tot de mizerie, din păcate să le dăm posibilitatea de a primi, aşa cum primesc şi alţii, care nu ştiu dacă sunt mai importanţi sau la fel de importanţi pt interesul ţării, o pensie de serviciu", a declarat senatorul PSD, Cătălin Croitoru.

Mai exact, o pensie de 80% din venitul mediu brut din ultimele douăsprezece luni. Potrivit iniţiatorului, pensia profesorilor va creşte cu aproximativ 20%. Proiectul are o largă susţinere în rândul deputaţilor şi senatorilor, după cum susţine Cătălin Croitoru.

"Nu a existat nimeni care să aibă o obiecţie, toată lumea apreciază că în inv trebuie făcute reparaţii obligatorii, dacă vrem să nu se închidă şcolile, că acolo vom ajunge în curând învatamantul a fost practic sistematic nu neglijat, ci îngenuncheat", mai spune Croitoru. 

În expunerea de motive, se precizează următoarele: "Uzura (fizică şi psihică) generată de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activă. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii".

În plus, senatorul PSD Cătălin Croitoru susţine că pensii speciale ar trebui să primească şi medicii.

Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor anul viitor.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?