Moldova: Liderii pro-occidentali ai Opoziției, acuzați de omul lui Plahotniuc de finanțare ocultă

 
Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc

Atacul mediatic de la București legat de finanțarea "sorosistă" a mișcării #Rezist și a ONG-urilor antiguvernamentale este copiat la indigo în Republica Moldova, unde liderii pro-occidentali Maia Sandu și Andrei Năstase sunt acuzați că primesc bani negri din... Rusia.Un deputat din Partidul Democrat din Republica Moldova, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, a anunțat că va sesiza procurorii pentru presupusă trădare de țară în cazul principalilor lideri ai Opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Deputatul Igor Vremea susține că cei doi ar fi fost finanțați de o fundație acuzată că a primit bani negri din Rusia.

O eventuală anchetare a celor doi lideri ai Opoziției, singurele voci anti-Plahotniuc rămase în Republica Moldova, ar reprezenta un imens semn de întrebare legat de viabilitatea democrației din țară, potrivit G4media. Evenimentul vine pe fondul invalidării alegerilor pentru Primăria Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, fapt ce a răcit considerabil relațiile dintre Chișinău și partenerii occidentali.

Comisia parlamentară care s-a ocupat de ancheta privind Fundația „Open Dialog" (FOD) a prezentat raportul în plenul Parlamentului. Deputatul Igor Vremea, președintele comisiei, a spus de la tribuna Parlamentului că fundația Lyudmilei Kozlowska a desfășurat activități de lobby pentru Veaceslav Platon, care au fost achitate din bani murdari, și că a finanțat partidele PPDA și PAS, transmite TV8. Comisia controlată de omul lui Plahotniuc a constatat că FOD s-a implicat în procesele politice și treburile interne ale Republicii Moldova.

„Din banii obținuți pe căi suspecte, FOD a finanțat participarea unor lideri politici și reprezentanți ai societății civile din Moldova la ședințe și conferințe care aveau drept scop promovarea intereselor finanțatorilor săi. De asemenea, în perioada dezbaterilor, despre schimbarea sistemului electoral din Moldova, Kozlowska și fundația sa au făcut lobby deschis în structurile europene pentru a promova poziția PPDA și PAS, partide care au beneficiat de finabțarea FOD", a declarat Vremea, citat de TV8.

Deputatul Vremea a declarat că raportul va fi expediat către Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate și Ministerului Afacerilor Interne, ca structurile în cauză să-l analizeze și să-i tragă la răspundere pe cei vizați. Raportorul a spus că Procuratura va fi sesizată în vederea analizării acțiunilor liderilor politici Maia Sandu și Andrei Năstase prin prisma trădării de patrie.

Reprezentanții PAS (partidul Maiei Sandu) spun că nu au nicio legătură cu fundaţia „Open Dialog" şi nu a fost finanţați niciodată de această fundaţie: „Unica acuzaţie aberantă care se aduce este faptul că Maia Sandu a participat la o conferinţă, la invitaţia mai multor membri respectaţi ai Parlamentului European, cu finanţarea biletului şi a cazării de această fundaţie cu care colabora Parlamentul European. Venim cu un îndemn către întreaga societate şi către presă să oprim această mascaradă, căci prin promovarea discuţiilor despre acest subiect nu facem decât să promovăm o minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin şi să amplificăm o înşelăciune creată de regim pentru a devia atenţia de la probleme grave şi de la investigaţii serioase. E ca şi cum am investiga dacă Maia Sandu cu Angela Merkel au decis să aducă 30 000 de sirieni la Cahul sau au decis să-i distribuie câte 1000 în fiecare raion. Haideţi să nu participăm în acest proces de fabricare a unor aberaţii şi de denigrare a opoziției".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?