Morar: Magistraţii nu-şi denunţă colegii corupţi pentru că nu au încredere în sistemul judiciar

 
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Magistraţii nu-şi denunţă colegii corupţi pentru că, probabil, nu au încredere în sistemul judiciar, aceasta fiind explicaţia pentru faptul că la DNA nu există niciun denunţ făcut de un procuror sau un judecător împotriva unui coleg care a săvârşit o faptă de corupţie, a declarat Daniel Morar.


Potrivit lui Daniel Morar, magistraţii refuză să-şi denunţe colegii care au săvârşit o faptă de corupţie considerând că "e ceva urât" şi nu vor nici măcar să fie martori în dosarele de corupţie ale acestora.

"Magistraţii refuză să dea declaraţii ca martori în dosarele colegilor, chiar dacă le pui probele în faţă şi le arăţi că ştiau dinainte că acel coleg a săvârşit o faptă de corupţie", a precizat şeful DNA, Daniel Morar, la prezentarea raportului "Vulnerabilităţi ale sistemului juridic din România", realizat de Iniţiativa pentru o Justiţie Curată.


"Totodată, avem din ce în ce mai puţine denunţuri", a adăugat procurorul şef al DNA, care a spus că acest lucru este explicabil prin faptul că oamenii nu fac denunţuri decât dacă au un interes, nu pentru că ar fi determinaţi de conştiinţă. Daniel Morar consideră că pedepsele pentru corupţia din sistemul judiciar ar trebui să fie mari şi că magistraţii ar trebui să intre în închisoare, dacă iau mită.

La rândul său, preşedintele Societăţii pentru Justiţie, judecătorul Cristi Danileţ, cel care a realizat raportul  "Vulnerabilităţi ale sistemului juridic din România", a spus că "într-adevăr, nu există niciun caz de judecător sau procuror care să-şi fi denunţat colegii, însă poliţiştii au început să facă astfel de lucruri în ultimul timp, asta rezultă din analiza noastră".

Zece judecători şi procurori au fost condamnaşi definitiv pentru fapte de corupţie în ultimii cinci ani, relevă raportul "Vulnerabilităţi ale sistemului juridic din România", realizat de Iniţiativa pentru o Justiţie Curată şi prezentat luni de judecătorul Cristi Danileţ, preşedintele Societăţii pentru Justiţie.

Potrivit datelor din raport, în 2005 au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie doi procurori şi un magistrat asistent, în anul 2007 trei judecători, în 2008 un judecător, doi procurori şi un grefier, iar în anul 2009 un procuror.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?