Motivarea CCR pe tema remanierii. Iohannis anunță când va decide revocarea și numirea miniștrilor

 
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

CCR a publicat motivarea pentru decizia prin care a admis existența unui conflict între președintele Klaus Iohannis, și premierul Viorica Dancila, pe tema remanierilor din Guvern. Concret, președintele trebuie să semneze decretele de revocare pentru Paul Stanescu si Lucian Sova, de indată, și să răspundă motivat, în scris, cu privire la propunerea de noi miniștri, Lia Olguta Vasilescu și Mircea Draghici. Asta nu inseamnă că trebuie să îi și numească.În motivarea deciziei CCR, care a admis conflictul Guvern-Preşedinţiei din cauza remanierii guvernamentale, Curtea arată că preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a exercitat atribuţia constituţională şi legală de a lua act de acestea şi de a semna decretul de revocare.

Într-un text de 39 de pagini, CCR anunta ca ”Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru” și urmează ”să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru”.

Decizia este Definitivă şi general obligatorie si se comunică prim-ministrului și Preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial. Decizia nu a fost luată in unanimitate, un judecator are opinie concurenta, si un altul are opinie separata.

Deciaia lui Iohannis, după Crăciun

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la o întâlnire informală vineri cu presa, la Palatul Cotroceni, că ar putea lua o decizie cu privire la revocarea şi numirea miniştrilor Dezvoltării şi Transporturilor, după Crăciun sau cel târziu după Revelion.

Şeful statului a mai spus că va lua o decizie după ce va primi motivarea Curţii Constituţionale, care a constatat că există un conflict între Guvern şi Preşedinţie pe tema remanierii guvernamentale.

Iohannis a adăugat că va lucra pe 27 şi 28 decembrie.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?