K. Hunor, despre ziua maghiarilor de pretutindeni: Această zi ne va uni, vom ajunge la alt nivel

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că în data de 15 martie n-au murit nici români şi nici unguri şi că ziua care simbolizează începerea Revoluţiei maghiare va fi una care "ne va uni".Liderul UDMR a precizat că Szechenyi Istvan, a cărui statuie a fost dezvelită, nu a fost un revoluţionar, dar a susţinut tot timpul că este nevoie de edificare, iar în România anului 2018 este mare nevoie de oameni care să construiască.

"Am venit la Satu Mare cu mare drag să fiu alături de sătmăreni în această zi importantă când sărbătorim 170 de ani de la începerea Revoluţiei maghiare din 1848, şi mai ales că se inaugurează statuia lui Szechenyi la Satu Mare, o personalitate importantă, nu neapărat revoluţionar, dar a fost un edificator, un om care nu credea în revoluţie, dar spunea în fiecare propoziţie că trebuie construieşti, trebuie să laşi ceva în urmă. Nu este nicio contradicţie între personalitatea lui Szechenyi şi revoluţionari. Mai degrabă orice revoluţie presupune şi edificare şi construcţie şi de aceea eu cred că spiritualitatea, moştenirea lui Szechenyi poate să fie importantă pentru orice om, indiferent că suntem maghiari sau români, fiindcă trebuie să spunem răspicat: în 2018 ar fi nevoie de edificatori în România, de oameni care construiesc, de oameni care pun cărămidă pe cărămidă. Avem nevoie de deziderate mari, deziderate naţionale, dacă se poate spune aşa, şi dacă ne lipseşte ceva, exact viziunea ne lipseşte", a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele Uniunii a precizat că această zi poate fi sărbătorită de orice persoană care iubeşte libertatea.

"Această moştenire a lui Szechenyi arată că fără moştenire nu poţi să construieşti, nu poţi să duci naţiunea într-o anumită direcţie. Este o zi importantă şi eu cred că pentru orice om care iubeşte libertatea, indiferent că vine de la Revoluţia franceză sau de la Revoluţia maghiară, poate fi cinstită şi poate fi sărbătorită această zi. Cei care cred în egalitate, cei care cred în fraternitate, n-au de ce să respingă această zi. Şi eu cred că încet, încet vom ajunge la un alt nivel an înţelegerii. În ziua de 15 martie n-a murit nimeni, nici maghiar, nici român, nici austrieci, 15 martie va fi acea zi care ne va uni", a spus Kelemen Hunor.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?