Kelemen Hunor: Obligativitatea de a învăța limba maghiară ar trebui privită ca pe o oportunitate

 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, astăzi, la Zalău că prevederea, stipulată în proiectul de autonomie a UDMR, privind obligativitatea ca românii din cele trei județe din Ținutul Secuiesc să învețe limba maghiară, ar trebui privită ca și o oportunitate, și nu ca o obligație. Aprecierea liderului UDMR vine după ce Mircea Dușa, a declarat, recent, că obligativitatea ca românii din cele trei județe din Ținutul Secuiesc să învețe limba maghiari i se pare ”o exagerare şi nu poate fi făcută această afirmaţie, nici ca o glumă proastă”.

”Domnul Dușa vorbeste destul de bine limba maghiară. Dacă avea ocazia să învețe limba maghiară la școală, acum vorbea mult mai bine”, a declarat președintele UDMR.

La rândul său, președintele UDMR Sălaj, deputatul Seres denes, a susținut ideea precizând că el știe multe familii de români care văd în cunoașterea limbii maghiare un avantaj.

”Eu cunosc foarte mulți părinți români care și-au dat copiii la grădiniță în limba maghiară”, a declarat Sereș.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
4 -4
Antonie
22 Sep 07:59
CE OPORTUNITATE E SA INVETI MAGHIARA,STIMABILE?INVATATI MAI BINE VOI ROMANESTE ,CA TRAITI IN TARA NUMITA ROMANIA IN A CAREI CONSTITUTIE SE STIPULEAZA CA IN ROMANIA SE VORBESTE ,LIMBA OFICIALA ,LIMBA ROMANA!!!SA VA INTRE BINE LA CAP,DOMNILOR MAGHIARI!CA VA TINETI NUMAI DE ARUNCAT GAZ SI FOC IN OGRADA ROMANIEI,DAR CINE SEAMANA VANT VA CULEGE FURTUNA,CINE SAPA GROAPA ALTUIA ,VA CADEA IN EA.SA NU CREDETI DOMNILOR GROFI CA VETI CADEA BINE CAT DE CURAND.ROMANII VA CER DEMISIA !JOS UDMR-UL CARE DIN SANUL GUVERNULUI ARE MARELE TUPEU SA PUNA UMARUL LA DEZMEMBRAREA ROMANIEI,PUNAND IN APLICARE PROGRAMUL EI IREDENTIST.INSASI INVOCAREA LIMBII MAGHIARE CA LIMBA OFICIALA SUBLINIAZA PAROXISMUL DEMENTEI LA CARE ATI AJUNS INCURAJATI FIIND ,E DREPT DE ALTI TRADATORI ,MAI PERICULOSI,BASESCU SI PONTA.PADUREA A FOST TAIATA CAND I S-A PUS LA SECURA O COADA DE LEMN. SI COZILE DE LEMN LE VA ARUNCA DUMNEZEU LA FOC,SE VORBESTE IN BIBLIE DE FOCUL GHEENEI!
Răspunde
8 -10
Nume*
22 Sep 05:21
Este o limba pe cale de disparitie ,de ce ar invata cineva o asfel de limba ?Populatia sammi ,hanti si mantii sunt putine la numar si sunt singurele care lingvistic se inrudesc cu maghiara .Inca persista predarea in scoli a unei false istorii ,dar daca vor fi predate in scoli istoria adevarata( faptul ca maghiarii au fost putini la numar ,ca autohtonii formeaza baza acestui artificial popor prin maghiarizare ,ca s-au adus colonisti care au fost maghiarizati ,ca procesul de maghiarizare incepe dupa 1867 ) ,evolutia lingvistica ( doar 8% ,si astea incerte ,mai sunt cuvinte de origine ugrica ,restul sunt cuvinte romanesti ,slave ,germane ,latine maghiarizate ),daca se arata ca studiile genetice inlatura conceptul de popor ungur ,ei fiind aotohtoni maghiarizati ,colonisti adusi de diversi regi maghiari maghiarizati ,atunci vor intalege ca limba ,prin formele gramaticale ,este a cotropitorilor care au disparut demult fara urmasi in zilele noastre .Concluzia : revenirea la limba de dinaintea invaziei triburilor maghiare ,dezmaghiarizarea populatiei .
Răspunde
6 -10
Gogu
21 Sep 21:07
Este dement ! Nici sa am pistolul la tampla si nu voi invata vreodata limba magara !
Răspunde
7 -9
GetoDan
21 Sep 19:52
Ce-ar fi sa profiti tu de oportunitatea de a invata limba română?
Si ia-o cu tine si pe madam biro ca saraca e varza.... Stii ca are probleme cu bipezii!
Răspunde
18 -8
osanul
21 Sep 19:14
Mai baieti , io invatai ungureste , asa am facut afaceri cu ei si acum sunt milionar an euro ,mai lasati balta ura asta ca muriti de foame .Noi avem ce anvata de la unguri sunt mai an fata an Uniunea Europeana ,noi suntem codasi cu bulgarii.
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?