Jan Ingenhousz, aniversat de Google pe 8 decembrie. Istoria fantastică a unui savant genial

Jan Ingenhousz
FOTO EXPLICATIE: Jan Ingenhousz

Jan Ingenhousz (1730-1799) este de origine olandeză și este medic, chimist și fiziolog de plante. Pe data de 8 decembrie 2017, motorul de căutare Google i-a dedicat un doodle special, la aniversarea a 287 de ani de la nașterea sa. Jan Ingenhousz este un nume marcant în fotosinteză și variolă, fapt ce l-a apropiat de personalități importante din istoria Angliei și a Austriei.Jan Ingenhousz s-a născut în 1730 în Breda, oraș situat în sudul Olandei. La vârsta de 16 ani, el și-a început studiile universitare în medicină la Universitatea din Leuven, cea mai veche din Belgia. Aici și-a luat diploma în 1753, dar a mai studiat încă doi ani la Universitatea din Leiden.

A revenit acasă în Breda în 1755, unde a început să profeseze ca medic. A rămas aici până în 1764, când a murit tatăl său, apoi a decis să plece în Anglia, pentru a afla cele mai recente tehnici de imunizarea variolei.

În Anglia, a devenit apropiat față de Benjamin Franklin, Henry Cavendish și Joseph Priestley.

În timpul unei epidemii din Hertfordshire în 1767, Jan Ingenhousz a folosit cu succes o metodă descoperită de el și a imunizat 700 de persoane împotriva variolei și, ulterior, a aplicat-o și familiei regelui George al III-lea.

Jan Ingenhousz a fost solicitat și de Maria Teresa a Austriei, căreia i-a tratat cei trei copii de variolă și ulterior, a devenit medicul personal al Mariei Teresa, cât și a fiului ei, Iosif al II-lea.

Ingenhousz a trăit în următorii zece ani la Viena, unde în 1775 s-a căsătorit cu Agatha Maria Jacquin.

Descoperirea fotosintezei
În 1979, Ingenhousz a revenit în Anglia și s-a oprit în orașul Calne, situat în sud vest.
La conacul marchizului din Lansdowne, în același laborator, colegul său Joseph Priestley, în urmă cu câțiva ani, a făcut cercetări și a descoperit oxigenul, iar Ingenhousz a făcut cercetări privind fotosinteza.

În experimentul care a dus la descoperirea fotosintezei, el a plasat plantele sub apă într-un recipient transparent și a observat că pe partea inferioară a frunzelor la lumina soarelui, se formau bule. Când plantele au fost puse la întuneric, nu se mai formau bule. El a observat că frunzele și alte părți verzi ale plantelor (care conțin clorofilă) erau locul de unde se producea gazul. El a făcut o serie de teste și a observat că acel gaz era oxigenul, iar pe întuneric plantele eliberează dioxid de carbon.
Și-a dat seama că, cantitatea de oxigen eliberată în lumină este mai mare decât cantitatea de dioxid de carbon dat în întuneric. Acest lucru a demonstrat că o parte din masa plantelor provine din aer, nu doar din apă și nutrienții din sol.

În 1799, el s-a îmbolnăvit în timpul unei vizite la marchizul de la Bowood și a fost îngropat în apropiere de Calne.

Alte subiecte pe Realitatea.netAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?